Aptauja: Lielākā daļa rīdzinieku uzskata, ka Uzvaras piemineklis Rīgā jāsaglabā

© Kaspars Krafts F64

Lielākā daļa jeb 79% rīdzinieku uzskata, ka piemineklis "Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" jeb Uzvaras piemineklis Pārdaugavā ir jāsaglabā, liecina tirgus un socioloģisko pētījumu centra SKDS aptauja, kas veikta pēc Rīgas domes pasūtījuma.

Ja apskata respondentu atbilžu sadalījumu atkarībā no pilsonības, par Uzvaras pieminekļa saglabāšanu un atjaunošanu iestājas 70% Latvijas pilsoņu un 97,5% respondentu bez Latvijas pilsonības.

13,6% aptaujāto uzskata, ka piemineklis būtu jānojauc, kamēr 51% respondentu domā, ka tas jāsaglabā tā pašreizējā izskatā. 28% vēlas, lai tas tiktu atjaunots.

Ievērojami lielāks atbalsts piemineklim vērojams ģimenēs, kas ikdienā lieto krievu valodu. Kā liecina aptaujas dati, pieminekļa saglabāšanu līdzšinējā izskatā vai atjaunošanu atbalsta 54% ģimeņu, kurās ikdienā tiek lietota latviešu valodu. No šiem respondentiem 11,4% aptaujāto iestājas par pieminekļa atjaunošanu, 42,6 % - par saglabāšanu pašreizējā izskatā.

Savukārt ģimenēs, kuras lieto krievu valodu, 96,3% respondentu Uzvaras pieminekli vēlas saglabāt. No šiem respondentiem 38,9% atbalstītu tā atjaunošanu, 57,4% - par saglabāšanu pašreizējā izskatā.

SKDS aptauja veikta šā gada aprīlī, aptaujājot 800 rīdzinieku.

Svarīgākais