Par darbu Rīgas labā četriem rīdziniekiem pasniegs „Rīgas balvas”

Jau astoto reizi 27. novembrī plkst. 17.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē tiks pasniegta „Rīgas balva”.

Tāpat kā katru gadu, arī šogad Rīgas balvas pretendentus izvērtēja kompetentas žūrijas komisijas gan Latvijas Zinātņu akadēmijā, gan Latvijas Tehnoloģijas centrā, kur katras nominācijas izvērtēšanai tika pieaicināti gan Rīgas domes pārstāvji, gan attiecīgo nozaru eksperti.

Balvas šogad tika piešķirtas četrās nominācijās un par laureātiem kļuvuši četri rīdzinieki.

Par zinātniskiem pētījumiem Rīgā balvu saņems vēstures doktors un rakstnieks

Arturs Heniņš, kas sastādījis "Rīgas hroniku" un radījis vēsturisku romānu

triloģiju par Rīgas seno kāpu kalniem "Es - Smilšu kalnu jātnieks". Šis veikums ir cienīgs Augusta Deglava epopejas "Rīga" turpinājums.

Tēlnieks Indulis Ranka balvu saņems nominācijā par Rīgas tēla veidošanu.

Viņš Pārdaugavā, Mārupītes krastā ir radījis sakoptu vidi, izvietojot tajā savas skulptūras. Arī Norvēģijā Latvija un Rīga tiek pārstāvēta ar šī mākslinieka darbiem.

Trešais laureāts ir Rīgas Tehniskās universitātes tālmācības centra direktors, fizikas zinātņu doktors Atis Kapenieks, kuram balva piešķirta nominācijā par inovatīvu darbību Rīgā Tieši viņš arī izglītībā ir ieviesis inovatīvas metodes, paverot ceļu uz šodien tik pieprasīto e - apmācību, nodrošinot plašu saziņu ar ārvalstu partneriem, tā panākot Rīgas klātesamību un informētību par Eiropas un pasaules attīstību šajā nozarē. Tikai tā Rīga var veidoties par 21.gadsimta metropoli. Laureāts ir veicinājis inovatīvās darbības atbalsta struktūru veidošanos Rīgā.

Nominācijā Attīstība tiek vērtēts kāds Rīgas uzņēmums.

Par uzvarētāju šogad kļuvis visiem rīdziniekiem tik pazīstamais Lido, ko vada uzņēmējs Gunārs Ķirsons. Viņš ir izveidojis, tā saucamos, tautas restorānus ar latviskās virtuves noskaņu, kurus gan ikdienas maltītēm, gan svētku reizēm ir iecienījuši ne tikai rīdzinieki, bet arī mūsu pilsētas viesi. Pateicoties Ķirsona kungam, visi rīdzinieki nav kļuvuši par makdonaldiešiem. Viņa viesmīlīgie maltītes nami ir arī Igaunijā, Lietuvā un citās valstīs.

Rīgas balvas - 2009 laureāti, ar savu darbu ir apliecinājuši uzticību Rīgai un ar paveikto veicinājuši arī Rīgas atpazīstamību pasaulē.

Balvu pasniegs Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Pasākumu organizē Rīgas dome, Latvijas Zinātņu akadēmija un Rīgas balvas biedrība.

Balvas pretendentus izvērtēja kompetenta žūrijas komisija, kurā darbojās Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Tehnoloģiju centra, Rīgas balvas biedrības un Rīgas domes pārstāvji, kā arī attiecīgo nozaru eksperti un noteica laureātus četrās nominācijās.

Jāatzīmē , ka pirmo reizi Rīgas balvas tika pasniegtas 2001. gada nogalē, kad Rīgas 800 gadu jubilejas pasākumi bija izskanējuši.

2008. gadā balvas tika pasniegtas LZA akadēmiķim Elmāram Grēnam, Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja direktoram Jurim Indānam,

Uzņēmējam, mecenātam Jevgeņijam Gombergam,diriģentam Mārim Sirmajam

Inovāciju pasaules tirgū konkurētspējīgu,jaunu produktu un pakalpojumu sniedzējai Akciju sabierībai Sidrabe.

Pagājušajā gadā iedibinātās balvas gada rīdzinieks laureāts ir diriģents Māris Sirmais.

Rīgas balva - radoša gara simbols - pār pilsētu lidojošs putns (tēlnieka G.Stepanova radīta statuete) pavisam jau piešķirta 28 rīdziniekiem, kas ar savu darba mīlestību un zināšanām Rīgu ir veidojuši harmonisku un nesuši tās vārdu pasaulē.