Plāno nojaukt graustus Aviācijas ielā un Jaunciema gatvē

Rīgas domes Īpašuma departaments gatavojas nojaukt pašvaldībai piederošu graustu Aviācijas ielā 23, 2.korpusā, kā arī privātpersonai piederošu graustu Jaunciema gatvē 8b, kas atrodas uz pašvaldības zemes, liecina departamenta sagatavotie dokumenti Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejai.

Veikala ēka ar pagrabu, rampu un terasi un nojume Aviācijas ielā 23 atbilstoši sertificēta būvinženiera sagatavotajam tehniskās apsekošanas atzinumam atrodas sliktā stāvoklī, ilgstoši netiek izmantotas, teritorija ir brīvi pieejama apkārtējai sabiedrībai, kā arī degradē Rīgas pilsētas estētisko vidi un apdraud apkārtnes iedzīvotājus, tāpēc departaments ierosina pašvaldībai piederošās veikala un nojumes būves demontēt.

Savukārt Jaunciema gatvē 8b uz pašvaldības zemes atrodas privātpersonai piederoša noliktavas ēka. Būve veidota uz dzelzsbetona bloku pamatiem, nesošās sienas veidotas no silikātķieģeļu mūra, taču jumta seguma bojājumi izraisījuši ķieģeļu koroziju.

Apsekošanas gaitā konstatēts, ka ēkai ir izlauzti vai bojāti logu un durvju aizpildījumi, līdz ar to trešajām personām ir brīva piekļuve iekštelpām. Jumta segums ir bojāts un uz tā konstatēti vairāki izauguši koki, kuru augstums sasniedz pat divus metrus, un ēka kopumā atrodas avārijas stāvoklī.

Tā kā ēkas iekštelpām ir brīva piekļuve, palielinās ugunsgrēka, vandalisma un citu noziedzīgu nodarījumu riski. Ēka ilglaicīgi netiek apsaimniekota, tāpēc tās tehniskais stāvoklis strauji pasliktinās un bīstamo būvi nepieciešams demontēt, uzskata speciālisti.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.