Esplanādē norisināsies prāta un ķermeņa veiklības spēles

Šodien Esplanādē no plkst.12 notiks akcija "Lielmežģis", kuras laikā varēs iesaistīties dažādās prāta un ķermeņa veiklības spēlēs, aģentūru LETA informēja nodibinājuma "Rīga 2014" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Linda Pastare.

"Lielmežģis" būs plašāk pazīstamās spēles "Twister" latviešu versija. Akcijas laikā Esplanādē tiks izveidots lielākais "Lielmežģa" laukums, un līdzīgi jau šim izveidotajam jaunvārdam tiks latviskoti ikdienas valodā bieži lietotie svešvārdi.

"Lielmežģa" spēles laukumus katram interesentam būs iespēja kopā ar "Rīga 2014" brīvprātīgajiem izveidot uz vietas no iepriekš sarūpētiem materiāliem. Uz spēli var doties individuāli vai komandās līdz četriem cilvēkiem. Mežģīt ķermeni varēs gan savam priekam, gan piedaloties turnīrā, lai cīnītos par balvām.

Prāta mežģīšana, latviskojot svešvārdus, notiks kopā ar Latvijas Universitātes profesori Janīnu Kursīti, viņas doktorantiem un Ansi Bogustovu. Varēs latviskot jau iepriekš iesūtītos vārdus, kā arī ieteikt vārdus uz vietas. Visus jaunvārdus vēlāk varēs apskatīt "Jaunā svešvārdu tulceņa 1.netaustāmajā sējumā" portālā "www.riga2014.org".

Gatavojoties "Lielmežģim", nodibinājums "Rīga 2014" aicina iesūtīt vārdus, ko latviskot, un, ja iespējams, piedāvāt arī savus jaunvārdus, rakstot uz e-pastu "lielmezgis@riga2014.org".

Pastare minēja, ka pasākums notiks zīmīgā vietā - laukumā pie Raiņa pieminekļa, jo Rainis savā daiļradē latviešu valodu bagātinājis ar tādiem vārdiem kā mīla, veldze, tāle, brīve, dāsns, degsme, plūsma, spozme, vēlme, atspulgs, ilgas, kaisle un daudziem citiem, bez kuriem latviešu valoda mūsdienās nav iedomājama.

Akcija "Lielmežģis" Esplanādē notiks no plkst.12 līdz 14.

Svarīgākais