Rīgā viesosies Zviedrijas karaliene Silvija

© Scanpix

Šodien Rīgā viesosies Zviedrijas karaliene Silvija, kura apmeklēs galvaspilsētā notiekošo starptautiskās organizācijas "Mentor Latvija" ikgadējo tikšanos, informē Zviedrijas vēstniecības Latvijā pārstāve Gaļina Aizvakara.

Zviedrijas karaliene Silvija ir starptautiskās organizācijas "Mentor Foundation", kuras mērķis ir cīņa pret narkotiku lietošanu, viena no goda loceklēm. Zviedrijas karaliene piedalīsies arī organizācijas "Mentor Latvija" rīkotajā seminārā "Ieguldīt jaunatnē - Latvijas nākotnē", kas norisināsies Rīgas Ekonomikas augstskolā plkst.15.30.

Ar Zviedrijas karalieni Melngalvju namā plkst.17.20 tiksies Valsts prezidents Andris Bērziņš, liecina prezidenta darba kārtība.

"Mentor Latvija" vadītāja Baiba Rulle aģentūru LETA informēja, ka seminārā karaliene Silvija un virkne ekspertu dalīsies zināšanās un pieredzē, kā "Mentor" programmās ikviens uzņēmums un tā darbinieki var palīdzēt jauniešiem no ārpusģimenes aprūpes iestādēm pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā. Ekspertu un biznesa organizāciju pieredze liecina, ka tādējādi tiek samazināti narkotisko vielu atkarību riski un ir virkne ieguvumu arī biznesam.

"Jaunieši ir svarīgi jebkuram uzņēmumam, jo tie ir nākotnes darbinieki un klienti, tādēļ uzņēmumi pasaulē arvien biežāk iesaistās sociālo problēmu risināšanā, investējot gan finanšu, gan nefinanšu resursus. Esam pārliecināti, ka prevencijai vienmēr nepieciešams mazāk līdzekļu nekā cīņai ar sekām, tādēļ ieguldījums jauniešu atkarību risku mazināšanā ir gudra un nozīmīga investīcija uzņēmuma ilgtspējīgā attīstībā. Taču diemžēl Latvijā korporatīvais atbalsts riska grupu jauniešiem pagaidām ir neizmantotā iespēja," uzsver "Mentor Latvija" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Čakste.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa norāda, ka patlaban Latvijā ārpusģimenes aprūpes iestādēs dzīvo vairāk nekā 1000 bērnu un jauniešu, kuriem pēc 18 gadu sliekšņa sasniegšanas šīs iestādes ir jāatstāj.

"Atstājot aprūpes iestādi pēc pilngadības sasniegšanas, bērni visbiežāk nav gatavi uzņemties atbildību par savu dzīvi, nespēj iekļauties sabiedrībā un līdz ar to pakļauti dažādiem atkarību riskiem. Šiem jauniešiem ir nepieciešama uzticības persona - mentors, kas palīdzētu saprast, ko darīt ar savu dzīvi. Uzņēmumiem iesaistoties mentorprogrammā, problēma tiek risināta pēc būtības," uzsver Rieksta-Riekstiņa.

Semināru atklās Zviedrijas karaliene Silvija un Rīgas Ekonomikas augstskolas viceprezidents Gunnars Ljungdāls. Rieksta-Riekstiņa iepazīstinās ar situāciju bez vecāku gādības palikušo bērnu tiesību un interešu aizstāvības jautājumos Latvijā, bet "Mentor International" izpilddirektors Pols Rompani un "Mentor Latvija" priekšsēdētājs Aleksandrs Čakste informēs par organizācijas darbības mērķiem un programmām. Savukārt SEB Pensiju fonda valdes priekšsēdētāja Dace Brencēna, kura kopā ar citiem kolēģiem iesaistījusies mentorprogrammā, iepazīstinās ar būtiskākajiem ieguvumiem uzņēmumam, mentoram un jaunietim.

"Mentor" biedrība, kas 1994.gadā izveidota Zviedrijā ar mērķi mazināt narkotiku atkarību riskus jauniešu vidū, patlaban darbojas astoņās valstīs visās pasaulē. Kopš 2010.gada organizācija ar nosaukumu "Mentor Latvija" pārstāvēta arī Latvijā.

Latvijā organizācija realizē divas programmas - mentorprogramma un vecāku programma. Mentorprogrammas mērķis ir sniegt emocionālu atbalstu un veicināt to jauniešu labklājību, kuri bērnībā nav izjutuši un iepazinuši ģimenes sadzīvi un rūpes. Atrodot uzticības personas - mentorus, kuri sniedz jauniešiem iespēju iesaistīties dažādās aktivitātēs, jaunā paaudze iepazīst, kas ir veselīgs dzīvesveids, kā arī praktiski un psiholoģiski sagatavojas reālām dzīves situācijām. Tādējādi mentors palīdz jaunietim iekļauties sabiedrībā un attīstīties, lai varētu sniegt ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībai un attīstībai. "Mentor Latvija" atbalsta 15 līdz 25 gadus vecus jauniešus no tādām iestādēm kā "Dzīvesprieks", "Bērnu oāze", "Palīdzēsim.lv", "Māras centrs" un "SOS bērnu ciemati".

Vecāku programma izveidota ar mērķi izglītot vecākus, lai tie spētu atrast labāku saikni ar bērniem un uzlabotu attiecības. Programmas izstrādāta sadarbībā ar psihoterapeiti Gintu Teivāni.