No šodienas arodskolēni un 3. grupas invalīdi Rīgas transportā var braukt bez maksas

© Gints Ivuškāns

Šodien stājas spēkā grozījumi domes saistošajos noteikumos par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā, kas paredz, ka arodskolu, tostarp mākslas un mūzikas skolu audzēkņi, un 3.grupas invalīdi Rīgas sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas.

Naudu par neizmantotajām biļetēm profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi un 3.grupas invalīdi varēs saņemt viena gada laikā "Rīgas satiksmes" klientu apkalpošanas centros, uzrādot personalizēto e-talonu un personu apliecinošu dokumentu.

Līdz 30.aprīlim šie pasažieri varēs izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, uzrādot profesionālās izglītības iestāžu audzēkņa vai 3.grupas invalīda derīgu apliecību, taču pa šo laiku atlaižu saņēmējiem iespējami savlaicīgi jādodas uz pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" apkalpošanas centriem, lai personalizētos e-talonos ielādētu tiem paredzēto atlaidi.

Profesionālo izglītības iestāžu skolēniem līdz otrdienai, 19.martam, iespēja noformēt jaunus vai papildināt esošos personalizētos e-talonus ar 100% braukšanas atlaidi tiks nodrošināta izglītības iestādēs, kur notiks "Rīgas satiksmes" pārvietojamo klientu apkalpošanas centru vizītes. Par tām informācija pieejama pašās skolās.

Ja skolā atlaidi neizdodas noformēt, skolēniem jādodas uz kādu no klientu apkalpošanas centriem Brīvības ielā 191, Prāgas ielā 1, Spīķeru ielā 1, Brīvības ielā 384b, Vienības gatvē 76b, Kurzemes prospektā 137 vai Brīvības ielā 49/53, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu un derīgu skolēna apliecību vai izziņu no mācību iestādes, kas apliecina, ka audzēknis klātienē apgūst profesionālo pamatizglītību, arodizglītību vai profesionālo vidējo izglītību.

Līdzīgi jārīkojas arī 3.grupas invalīdiem, kuriem jau ir personalizētais e-talons, - jādodas uz klientu apkalpošanas centru, līdzi ņemot invalīda apliecību un personu apliecinošu dokumentu. Klientu apkalpošanas centros tiks ielādēta bezmaksas biļete, kuru varēs sākt lietot ar atlaides spēkā stāšanās brīdi.

"Rīgas satiksme" uzsver, ka arī tiem pasažieriem, kam sabiedriskais transports pieejams bez maksas, iekāpjot transportā, ir jāreģistrē savs personalizētais e-talons, lai uzņēmums varētu par veiktajiem pārvadājumiem pieprasīt kompensāciju no Rīgas domes. Braucienu reģistrēšana nepieciešama arī pasažieru uzskaitei, lai atbilstoši pasažieru plūsmai plānotu sabiedriskā transporta reisu skaitu un biežumu.

Kā ziņots, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) 6.februārī uzdeva sagatavot un iesniegt nepieciešamos finansiālos aprēķinus, lai nodrošinātu bezmaksas sabiedrisko transportu 3.grupas invalīdiem, kuriem šīs atlaides netiek nodrošinātas šobrīd, kā arī profesionālo skolu, tostarp mūzikas un mākslas skolu, audzēkņiem.

Opozīcijā esošās partijas "Vienotība" deputāti gan uzsver, ka atlaides arodskolēniem prasījuši piešķirt jau pirms pusgada, kad bezmaksas sabiedriskais transports piešķirts visiem vispārizglītojošo skolu skolēniem, radot nevienlīdzīgu situāciju. Augustā koalīcijas deputāti šo priekšlikumu neatbalstīja un balsojumā atturējās, tāpēc priekšlikums netika apstiprināts.

Lai nodrošinātu šādas atlaides, Rīgas domei nāksies pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" dotāciju palielināt kopumā par 4,27 miljoniem latu. Piešķirot 100% atlaidi braukšanai Rīgas sabiedriskajā transportā 3.grupas invalīdiem, pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" ieņēmumi samazināsies par aptuveni 3,04 miljoniem latu, savukārt bezmaksas sabiedriskā transporta nodrošināšana profesionālo izglītības iestāžu skolēniem gadā izmaksās 1,23 miljonus latu, liecina uzņēmuma veiktie aprēķini.

2012.gada decembrī Rīgā reģistrētas 14 194 personas ar 3.invaliditātes grupu. E-talonus ir izņēmuši 2369 trešās grupas redzes un dzirdes invalīdi, no kuriem apmēram 1500 tos aktīvi izmanto, vidēji mēnesī veicot 94 190 validācijas, kas nozīmē, ka viens invalīds mēnesī veic 63 braucienus.

Rīgas domes Labklājības departaments norāda, ka personām ar 3.grupas invaliditāti invaliditātes pensiju piešķir valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā - 45 latus mēnesī. Nodarbināti ir aptuveni 35% no 3.grupas invalīdu skaita. 3.invaliditātes grupai raksturīgākie invaliditātes iemesli ir arodslimības, nervu sistēmas slimības, endokrīnās un vielmaiņas slimības, ievainojumi un saindēšanās, muskuļu, skeleta un saistaudu slimības, kā arī acu un to palīgorgānu slimības.

Nodrošinot visu 3.grupas invalīdu pārvadāšanu, "Rīgas satiksmes" negūtie ieņēmumi mēnesī veidotu 253 200 latu, bet gadā - 3 miljonus latu. Ja atlaides tiktu piešķirtas no šā gada 15.marta, Rīgas domei līdz šā gada beigām tas izmaksātu 2,4 miljonus latu.

Piešķirot arodskolu audzēkņiem tiesības izmantot Rīgas pilsētas sabiedrisko transportu bez maksas, "Rīgas satiksmei" nepieciešamā kompensācija veidos 1,23 miljonus latu gadā. Ja arodskolēniem atlaides tiktu piešķirtas no 1.septembra, pašvaldībai šogad "Rīgas satiksmes" dotācija būtu jāpalielina par 423 500 latu.

Par pamatu šiem aprēķiniem izmantoti dati par arodskolēnu pārvadājumiem 2012.gadā, kad iekasēti 686 600 latu, kā arī ņemot vērā to, kā mainījušies braukšanas paradumi vispārizglītojošo skolu skolēnu vidū, kuri sabiedrisko transportu var izmantot, sākot no 2012.gada 1.septembra.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta speciālistu sniegtā informācija liecina, ka 2012./2013.mācību gadā Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošajās profesionālās izglītības iestādēs mācās 9841 izglītojamais, Kultūras ministrijas padotībā esošajās profesionālās izglītības - mākslas un mūzikas - iestādēs mācās 1530 izglītojamo, bet Iekšlietu ministrijas padotībā esošajā profesionālās izglītības iestādē - 104 izglītojamie.

Kopā Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā reģistrēto profesionālās izglītības iestāžu, izņemot fizisko un juridisko personu dibinātās, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmās mācās 11 475 izglītojamie. Atšķirībā no vispārējās izglītības iestāžu audzēkņiem šie skolēni braukšanai Rīgas sabiedriskajā transportā saņem 60% atlaidi.

Tā kā par atlaižu piešķiršanu lemj pašvaldības deputāti, šos tēriņus kopumā 4,27 miljonu latu apjomā "Rīgas satiksmei" kompensēs Rīgas dome.

Rīgas domē opozīcijā esošās partijas "Vienotība" deputātu iesniegtie priekšlikumi nodrošināt bezmaksas sabiedrisko transportu arī visiem sirmgalvjiem pēc 75 gadu vecuma, kā arī Rīgas augstskolu studentiem un Rīgā deklarētajiem studentiem, kas studē ārpus galvaspilsētas, neguva koalīcijas deputātu atbalstu - SC un GKR deputāti balsojumā atturējās, tāpēc priekšlikums netika pieņemts.

Patlaban 100% atlaidi Rīgas sabiedriskajā transportā saņem tikai tie 75 gadus un vairāk sasniegušie rīdzinieki, kas nestrādā, savukārt studenti saņem braukšanas maksas atvieglojumus 60% apmērā no mēneša abonementa biļetes cenas.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais