Rīdzinieki sūdzas par neciešami skaļu tramvaju

Rīdzinieki, kas dzīvo Rīgas 45.vidusskolas apkaimē, sūdzas par neciešamu skaņu laikā, kad tur izvietotajā galapunktā 6.tramvajs veic apgriešanās manevru.Rīdzinieks Kaspars Mauriņš nofilmējis un ievietojis sociālajos tīklos video, kurā redzams un dzirdams, ka sausā laikā, 6.tramvajam izbraucot apgriešanās apli galapunktā pie 45.vidusskolas, rodas skaļa, griezīga skaņa.

"Uzskatāms piemērs, kā tiek bojāti Rīgas jaunie, dārgie tramvaji un mans vēl dārgākais miegs," norāda Mauriņš.

Iedzīvotāji pēdējā gada laikā vairākas reizes telefoniski sūdzējušies pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", arī vairāki mediji ziņojuši par šo problēmu, tomēr troksnis nav mazinājies.

"Rīgas satiksmes" preses sekretārs Viktors Zaķis norāda, ka, veicot apgriešanos maza rādiusa lokā, radītā tramvaja skaņa ir normāla un tāda tā ir visā pasaulē, kur ir maza izmēra apgriešanās rādiusi. Lai mazinātu troksni līdz minimumam, zemās grīdas tramvajs ir aprīkots ar reboržu eļļošanas sistēmu, kuru vagonu vadītājs iedarbina pirms iebraukšanas maza rādiusa lokā.

"Iespējams, šo skaņu pašreiz pastiprina laika apstākļi, kuru ietekmē pie zemas temperatūras nav iespējams savākt sliedēs sakrājušos putekļus, kas šo troksni tikai pastiprina. Tuvojoties siltajam laikam, iedzīvotāji arvien vairāk sāk vēdināt dzīvokļus, tāpēc arī radītais troksnis šķiet lielāks," skaidroja Zaķis.

"Rīgas satiksmes" speciālisti noraida bažas, ka šis apgriešanās loks un radītā skaņa bojā tramvajus.

Zaķis atzina, ka ar troksni šajā galapunktā iedzīvotājiem būs jāsamierinās vēl kādu laiku, kamēr noslēgsies pērn aprīlī sāktie 6.tramvaja maršruta rekonstrukcijas darbi. Sākotnēji tika plānots, ka šie remontdarbi ilgs 1,5 gadus, bet, lai pēc iespējas mazinātu gan pasažieru, gan iedzīvotāju neērtības, "Rīgas satiksme" dara visu iespējamo, lai šie darbi tiktu pabeigti pēc iespējas ātrāk. Šobrīd tos plānots pabeigt vasaras sākumā.

"Jānorāda, ka jebkuri remonta darbi rada īslaicīgas neērtības, tāpēc atvainojamies iedzīvotājiem, bet tuvāko mēnešu laikā tramvaja kustība tiks atjaunota maršrutā "Stacijas laukums-Jugla", tādējādi troksnis šajā posmā tiks likvidēts," norādīja Zaķis.

Maršruta rekonstrukcijas gaitā 6.tramvajs kursē tikai līdz 45.vidusskolai, bet tālāk līdz galapunktam Juglā pasažieriem nākas pārsēsties speciāli izveidotā maršruta 6.T autobusā.