16.martā kārtības nodrošināšanā iesaistīs mazāk policistu; būs arī barjeras

© f64

Rīgā 16.martā kārtības nodrošināšanā iesaistīto policistu skaits šogad būs mazāks nekā iepriekšējos gados, lai gan vietām arī tikšot izvietotas barjeras.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Sigita Pildava aģentūrai LETA pastāstīja, ka arī šogad policija lielāko pasākumu norises vietās un Rīgas pilsētā strādās pēc atsevišķa sabiedriskās kārtības nodrošināšanas plāna.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, Rīgā vienuviet ir pieteikti pasākumi ar pretēju viedokli, tāpēc policijas galvenais uzdevums būs nepieļaut fizisku agresiju.

Lai policija efektīvāk varētu organizēt darbu, Rīgā pasākuma norises vietā būs izvietotas arī barjeras. Barjeru norobežojums lielākoties netraucēs gājēju kustību Brīvības pieminekļa laukumā, izņēmums būs tikai atsevišķi brīži atbilstoši pieteikto pasākumu norisei.

Šobrīd, izvērtējot visus prognozējamos riskus, pasākuma drošības nodrošināšanā iesaistīto policijas darbinieku skaits plānots mazāks nekā iepriekšējos gadus, bet pietiekams, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību.

Jau ziņots, ka Rīgas dome neplāno šogad noteikt ierobežojumus pasākumu organizēšanai 16.martā. Pašvaldība neizsniedz sapulču, piketu vai gājienu atļaujas, taču tai ir tiesības lemt par ierobežojošiem pasākumiem, ja domē pieteiktais pasākums var radīt drošības riskus.

Iepriekšējos gados Rīgas dome visus 16.marta pasākumus aizliedza, tomēr tiesa šos lēmumus atcēla un pasākumi notika.

Drošības policija paziņojusi, ka tai pašlaik nav informācijas par ievērojamiem draudiem sabiedriskajai kārtībai un drošībai saistībā ar 16.martā pieteiktajiem pasākumiem.

Jau vairākus gadus galvenie 16.marta pasākumi notiek Rīgā, kad pēc dievkalpojuma Rīgas Doma baznīcā bijušie leģionāri un viņu atbalstītāji dodas gājienā uz Brīvības pieminekli, lai noliktu ziedus. Šajā vietā viņus parasti, protestējot pret šādu gājienu, sagaida antifašistisko organizāciju pārstāvji.

Šogad 16.martā pieteikti vairāki pasākumi, kuros dažādas organizācijas paudīs pretējus viedokļus par leģionāru piemiņas godināšanu, savukārt biedrība "Paspēlēsimies!" gatavojas šajā dienā uzrunāt jauniešus, lai mudinātu tos iesaistīties latviešu tautai nozīmīgu dienu svinēšanā.

Kopumā pašvaldībā 16.martā dažādus pasākumus pieteikušas četras organizācijas. Organizācijas "Daugavas Vanagi Latvijā" Limbažu nodaļas domubiedri pēc latviešu leģionāriem veltītā piemiņas dievkalpojuma Doma baznīcā dosies gājienā cauri Vecrīgai uz Brīvības pieminekli, lai tur noliktu ziedus. Plānots, ka gājienā piedalīsies aptuveni 300 cilvēku.