Rīgas domes opozīcija pieprasa no vainīgajām amatpersonām piedzīt pašvaldībai nodarītos zaudējumus

Rīgas domes opozīcijas partiju - "Pilsoniskās savienības" (PS) un "Jaunais laiks" (JL) - frakciju deputāti pieprasījuši no vainīgajām amatpersonām piedzīt pašvaldībai nodarītos zaudējumus, kas saistīti ar nepamatotu izpilddirektoru atbrīvošanu no darba.

Šodien, PS un JL Rīgas domes deputāti, pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 28.pantu, iesniedza Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC) vēstuli, kurā pieprasa sasaukt domes ārkārtas sēdi par šo jautājumu.

PS frakcija par šo jautājumu rīt, 24.novembrī, plkst.11 Rīgas domē rīkos preses konferenci, kurā informēs par sagatavoto lēmumprojektu "Par Rīgas domes amatpersonu atbildību zaudējumu nodarīšanā un zaudējumu atlīdzināšanu Rīgas domes budžetā".

Preses konferenci vadīs lēmumprojekta sagatavotājs un ziņotājs, Rīgas domes deputāts Juris Viņķelis (PS).

Lēmumprojekta iesniedzējs informē, ka 2009.gada 15.oktobrī Rīgas apgabaltiesā tika apstiprināts izlīgums civillietā par nelikumīgu atbrīvošanu no darba un vidējās izpeļņas piedziņu, uz kura pamata Rīgas dome samaksāja Viņķelim kopumā 14 274 latus, kā arī par juridiskās palīdzības sniegšanu Rīgas domei zvērinātam advokātam samaksāja 3630 latus.

2009.gada 11.novembrī Rīgas apgabaltiesā tika apstiprināts izlīgums civillietā par darba līguma izbeigšanu un Armanda Agruma pretprasību par vidējās izpeļņas piedziņu, uz kura pamata Rīgas dome samaksāja Agrumam kopumā 19 488 latus, papildus šai summai samaksāja darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas valstij vēl 4478 latus, kā arī par juridiskās palīdzības sniegšanu Rīgas domei zvērinātam advokātam samaksāja 2805 latus.

2009.gada 14.oktobrī izlīgums civillietā par nelikumīgu atbrīvošanu no darba un vidējās izpeļņas piedziņu, uz kura pamata Rīgas dome samaksāja Orvilam Heniņam (LSDSP) kopumā 6609 latus un papildus šai summai samaksāja darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas valstij vēl 1362 latus.

Lēmumprojekta iesniedzējs norāda, tādēļ Rīgas domei ir nodarīti lieli zaudējumi - vairāk nekā 52 000 latu.

Sagatavotajā lēmumprojektā paredzēts uzdot Rīgas domes priekšsēdētājam līdz 2009.gada 31.decembrim veikt dienesta izmeklēšanu, lai izvērtētu katru norādīto gadījumu, kad Rīgas domei radies pienākums atlīdzināt zaudējumus norādītajām personām, noteikt pie zaudējumu nodarīšanas vainīgās amatpersonas un atbilstoši katras amatpersonas vainas pakāpei regresa kārtībā piedzīt no tām zaudējuma atlīdzinājumu.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas domes deputāti pagājušā gada 9.decembrī ārkārtas sēdē pēc garām un asām diskusijām nolēma Juri Viņķeli (PS) atbrīvot no Vidzemes priekšpilsētas izpilddirektora amata. Tomēr Zemgales priekšpilsētas tiesa šogad nolēma, ka Viņķelis jāatjauno amatā, un šī sasaukuma dome nolēma tālāk netiesāties un noslēdza mierizlīgumu.

Tiesa nolēma amatā atjaunot arī 2007.gadā no Kurzemes rajona izpilddirektora amata atbrīvoto Armandu Agrumu. Pēc Agruma atbrīvošanas no amata par izpilddirektoru tika iecelts Orvils Heniņš (LSDSP), kuram pēc Agruma uzvaras tiesā šis amats šoruden bija jāatstāj.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.