Šogad Rīgā sāks atjaunot vairākus bērnudārzus

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā šodien atbalstīts Īpašuma departamenta sagatavotais priekšlikums ieguldīt 1,76 miljonus latu četru bērnudārzu renovēšanā, lai izveidotu 510 jaunas vietas bērniem pirmsskolas izglītības iestādēs.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas pilsētai aktivitātē "Pirmsskolas izglītības iestāžu infrastruktūras attīstība nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centros" kopumā pieejams finansējums 4 867 465 latu apmērā, tāpēc vienlaikus Īpašuma departamentā un Izglītības, kultūras un sporta departamentā tiek diskutēts par objektiem, kuros līdz 2014.gada beigām ieguldīt atlikušo summu.

Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR) skaidroja, ka bērnudārzu varētu izveidot Vecmīlgrāvī, ēkā, kurā agrāk atradās 31.vidusskola un kura patlaban stāv tukša. Tāpat viens no projektiem varētu būt piebūves izveidošana Ziepniekkalna pirmsskolas izglītības iestādē, to paplašinot par 400 līdz 500 kvadrātmetriem un vienlaikus izremontējot un labiekārtojot esošo ēku. Bērnudārzu varētu veidot arī ēkā Kazarmju ielā 1, kur ieguldījumi jau sen esot bijuši nepieciešami, taču vēl nav panākts mierizlīgums ar zemes īpašnieku.

Burovs atzina, ka par turpmākajiem plāniem skaidrībai jābūt jau līdz septembrim, jo visi 4,8 miljoni jāapgūst līdz 2014.gada beigām.

Kā ziņots, projekta pirmajā posmā šogad plānots renovēt tipveida izglītības iestādes ēku Maskavas ielā 256, par kuras renovāciju departaments ir gatavs jau tuvākajā laikā izsludināt iepirkuma konkursu, paredzot 700 000 latu ieguldījumus, lai izveidotu sešas grupiņas jeb vietas 120 bērniem.

Tikpat lielu summu - 700 000 latu - iecerēts ieguldīt ēkas Rīgā, Slokas ielā 130, vienkāršotai renovācijai. Tajā iecerēts izvietotu bērnudārzu, kurā būtu 12 jaunas grupiņas jeb kopumā 250 vietas bērniem. Patlaban šo ēku jau vairākus gadus izmanto interešu izglītības iestāde "Kurzeme", kuru plānots pārcelt uz tuvākās izglītības iestādes telpām, visticamāk, uz Rīgas 69.vidusskolas ēku. Bērnudārza izveide varētu tikt uzsākta, tiklīdz interešu izglītības centrs būs pārcelts.

Vēl par 365 000 latu plānots veikt izlases veida vienkāršotu renovāciju Rīgas vispārējās izglītības iestāžu ēkās pirmsskolas izglītības iestāžu grupu izvietošanai - Rīgas 95.vidusskolas ēkā, Vienības gatvē 178, tiktu izvietotas trīs grupiņas, nodrošinot papildu vietas 60 bērniem. Savukārt Rīgas Ezerkrastu vidusskolas ēkā Rīgā, Malienas ielā 89, jau līdz 1.septembrim tiktu izveidotas četras grupiņas, kas ļautu saīsināt rindu uz bērnudārziem par 80 vietām un vienlaikus atrisinātu problēmu, ka skolā ir mazs skolēnu skaits un augstas izmaksas lielās ēkas uzturēšanai.

Departaments par šīm četrām izglītības iestādēm sagatavojis iesniegumu Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējuma saņemšanai kopumā 1,5 miljonu latu apmērā, bet pašvaldības ieguldījums būtu apmēram 15 % jeb 265 000 latu.

Gala lēmums par šiem projektiem būs jāapstiprina Rīgas domes sēdē 14.februārī.

Svarīgākais