Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

24 miljonus latu Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijai Rīgas dome aizņemsies

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ēkas Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 10a, restaurācija un infrastruktūras uzlabošana laikā no 2013. līdz 2015.gadam tiks nodrošināta, izmantojot aizņēmuma līdzekļus, liecina Rīgas domes Finanšu departamenta sagatavotais priekšlikums, kas trešdien, 13.februārī, tiks skatīts Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē.

Kopējās projektu īstenošanas izmaksas plānotas ne vairāk 24 414 268 latu apmērā, un šo summu pašvaldība plāno aizņemties no Valsts kases vai cita aizdevēja, kas piedāvās izdevīgākos aizņēmuma nosacījumus. Plānots, ka aizņēmums tiks sadalīts trīs daļās, šogad apgūstot 6 miljonus latu, 2014.gadā - 8 414 268 latus, bet 2015.gadā - 10 miljonus latu.

Iecerēts, ka aizņēmuma atmaksas termiņš nepārsniegs 15 gadus, paredzot aizņēmuma pamatsummas atlikto maksājumu līdz trim gadiem. Finanšu departamentam aizdevēja izvēlei būs jāorganizē iepirkuma konkurss atbilstoši Publisko iepirkumu likumam vai jāslēdz līgums ar Valsts kasi.

LETA jau ziņoja, ka muzeja rekonstrukcijai un restaurācijai no nepieciešamajiem 24,4 miljoniem latu 9,2 miljoni latu jau piesaistīti - 8 miljoni latu būs Eiropas Savienības fondu līdzfinansējums, bet 1,2 miljoni latu - valsts finansējums. Rīgas domei jānodrošina finansējums 15,2 miljonu latu apjomā.

LNMM šodien aizvada pēdējo dienu, kad muzeja ekspozīcijas vēl ir atvērtas apmeklētājiem. No rītdienas, 12.februāra, muzejs tiks slēgts līdz 2015.gadam, jo tajā notiks vērienīgi remontdarbi.

Šis būs pirmais ēkas lielais remonts kopš 1905.gada, kad muzejs sāka savu darbu.

LNMM galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10a celta laikā no 1903.gada līdz 1905.gadam Rīgas pilsētas mākslas muzeja un Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības vajadzībām. Tās projekta autors un pirmais muzeja direktors bija vācbaltiešu arhitekts un mākslas vēsturnieks Vilhelms Neimanis (1849-1919). Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis - LNMM galvenā ēka - bez kapitālā remonta bija kalpojis jau 105 gadus, tāpēc 2010.gadā Rīgas dome pieņēma lēmumu par ēkas rekonstrukciju un paplašināšanu, lai radītu mūsdienīgu muzeja infrastruktūru mākslas darbu eksponēšanai, saglabāšanai, kā arī izveidotu optimālu vidi sabiedrības izglītošanai un saturīgai brīvā laika pavadīšanai muzeja telpās.

Iepirkuma konkursā par LNMM rekonstrukciju uzvarējusi SIA "Re&Re", savukārt pašvaldība 15.janvārī apstiprināja grozījumus pērn 20.novembrī pieņemtajā lēmumā par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) restaurācijas un infrastruktūras uzlabošanas projekta īstenošanu, palielinot tā kopējās izmaksas par 2,2 miljoniem latu. Akceptētā summa - 24 miljoni latu - būšot projekta izmaksu griesti.