Gatavojas piespiedu kārtā nojaukt graustu Artilērijas ielā, Rīgā

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejā šodien atbalstīts lēmuma projekts uzdot Īpašuma departamentam veikt grausta Artilērijas ielā 61 piespiedu sakārtošanu, to nojaucot.

Ēkas celtas aptuveni 1910.gadā, taču Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atzinums liecina, ka tām nav kultūrvēsturiskas vērtības - tās atrodas avārijas stāvoklī, apdraud trešo personu veselību, kā arī bojā Rīgas pilsētas ainavu. To rekonstrukcija nav iespējama, tādēļ Rīgas pilsētas būvvaldes eksperti rekomendē tās demontēt, šodien komitejas sēdē norādīja Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR).

Zemesgabals Artilērijas ielā 61, uz kura atrodas divas dzīvojamās mājas, līdzvērtīgās daļās pieder pašvaldībai un vienai privātpersonai, kas īpašuma tiesības ieguvusi denacionalizācijas rezultātā.

Pašvaldības iestādes vairākkārt vērsušās pie īpašnieka, informējot par īpašuma slikto tehnisko stāvokli, taču, tā kā persona savu viedokli par turpmāko rīcību nav paudusi, nolemts sākt darbības ēku piespiedu sakārtošanai. Trīs mēnešu laikā būs jāizstrādā nepieciešamā dokumentācija, bet būves jānojauc sešu mēnešu laikā.

Par graustu nojaukšanu iztērētie Rīgas pilsētas pašvaldības līdzekļi tiks piedzīti no kopīpašnieka proporcionāli domājamo daļu apmēram.

Gala lēmums par graustu nojaukšanu Artilērijas ielā 61 būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.