Ekonomiku silda ar miljoniem skolās

Krīze nav apstādinājusi skolu labiekārtošanas projektus Rīgā, un viens no tādiem ir apvienotās Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas rekonstrukcija un restaurācija Kronvalda bulvārī 8.

Bijušās Jūras akadēmijas ēkas atjaunošanā, pielāgojot to mūzikas skolas un pūtēju orķestra Rīga specifiskajām vajadzībām, Rīgas dome ieguldījusi 3 977 982 latus. Turklāt jaunā mūzikas skolas ēka ir arhitektūras piemineklis, šogad tai aprit 100 gadu.

Rīgas skolas saņems arī gandrīz četrus miljonus latu 21 ēkas siltināšanai no Latvijas budžeta programmas Klimata pārmaiņu finanšu instruments. Rīgas domes vadība tikās ar vides ministru Raimondu Vējoni (ZZS), lai pārrunātu sadarbības iespējas pilsētas izglītības iestāžu ēku siltināšanā un alternatīvās apkures sistēmas ieviešanā skolās un bērnudārzos. Ir zināms, ka siltināšanas darbi tiks veikti Rīgas 95. vidusskolā, Rīgas 84. vidusskolā, Ziemeļvalstu ģimnāzijas sākumskolā, Ziemeļvalstu ģimnāzijā, Rīgas Iļģuciema vidusskolā, Rīgas Imantas vidusskolā, Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, Rīgas 93. vidusskolā, Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā, Rīgas 85. vidusskolā, Rīgas 66. speciālajā vidusskolā, Rīgas 47. vidusskolā, Rīgas Zolitūdes ģimnāzijā, Rīgas Rīnūžu vidusskolā, Rīgas 31. vidusskolā, Rīgas Ostvalda vidusskolā, Rīgas 75. vidusskolā, Rīgas 80. vidusskolā, Rīgas 89. vidusskolā, Rīgas Purvciema vidusskolā, Rīgas 88. vidusskolā. Energoefektivitātes paaugstināšanas programmā tiks siltinātas izglītības iestāžu fasādes, vairākās skolās, kur tas nepieciešams, papildus tiks veikta arī logu nomaiņa. Visas izvēlētās ēkas lielākoties ir paneļu būves, un tajās konstatēti ievērojami siltuma zudumi. Ja būs nepieciešams, mācību iestādēs nomainīs arī logus. Līdz šim Rīgas dome par pašvaldības līdzekļiem veikusi tikai pirmsskolas izglītības iestāžu siltināšanu.

Savukārt SIA Eko Air ierosinājusi Rīgas domei izmēģināt jaunās paaudzes gaisa siltumsūkņus pašvaldības daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens izmantošanai. Ja tos uzstāda daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās papildus jau esošajām centralizētajām siltumapgādes sistēmām, iespējams samazināt izdevumus par siltumapgādi. Kā norāda uzņēmums, siltumsūknim patērējot 1 kilovatu elektriskās enerģijas, iespējams saņemt 3–5 kilovatus siltumenerģijas. Ieguldīto līdzekļu atmaksāšanās periods esot samērā īss – no 2 līdz 6 gadiem atkarībā no ēkas veida (dzīvojamā māja, slimnīca, skola utt.). Tos gan nav lietderīgi izmantot, ja ārā gaisa temperatūra nokrīt zem mīnus 7 grādiem. Rīgas domes Mājokļu un vides departaments uzskata, ka finansiāli lietderīgi būtu pirmprojektam izvēlēties divas ēkas – vienu dzīvojamo māju un vienu skolu vai bērnudārzu, kā arī uzņēmumam vajadzētu piedalīties ar savu līdzfinansējumu vismaz 50 procentu apmērā, veicot siltumsūkņu bezmaksas uzstādīšanu, uzraudzību, tehnisko apkopi un remontu pirmprojekta periodā.