Noraida prasību par 200 000 latu piedziņu no "Rīgas satiksmes" braucienā gūtās traumas dēļ

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta šodien noraidīja pieteicējas Lilijas Zālītes prasību pret SIA "Rīgas satiksme" kaitējuma atlīdzināšanai kopumā 182 859 latu apmērā par brauciena laikā gūtajām traumām.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, pilns apelācijas instances tiesas spriedums tiks sastādīts 19.februārī, un pēc motivēta nolēmuma sagatavošanas to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt Senātā.

Skatot lietu apelācijas kārtībā, "Rīgas satiksmes" pārstāvis lūdza prasību noraidīt, paskaidrojot, ka autobusa vadītājs nebija vainojams notikušā ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanā, norādot, ka arī kriminālprocess pret autobusa vadītāju ticis izbeigts un saskaņā ar liecinieku liecībām ceļu satiksmes negadījumu izraisījis nenoskaidrots automašīnas vadītājs, kurš pēkšņi izbraucis priekšā pa ceļa labo joslu braucošam autobusam.

"Rīgas satiksme" uzskata, ka nav pamata prasīt naudas atlīdzinājumu, jo tās vadītājs nav atzīts par vainīgu ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanā.

Trešās personas - biedrības "Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja" - pārstāve iepriekš skaidroja, ka prasītāja zaudējumu atlīdzību saņem no biedrības Garantiju fonda. Prasītājai tiek segti zaudējumi par viņai nepieciešamo ārstēšanos saistībā ar ceļu satiksmes negadījumu, tajā skaitā tiek segti izdevumi par medikamentu iegādi un starpība starp viņas ienākumiem pirms ceļu satiksmes negadījuma, kas kopā sastādīja 188 latus, un pašreizējiem ienākumiem - 100 lati.

Lietas materiāli liecina par to, ka prasītājai no Garantijas fonda par visu laika periodu ir atlīdzināti gan materiālie zaudējumi, gan nemateriālie zaudējumi kopā 15 159 latu apmērā.

Kā ziņots, pieteicēja sākotnēji vērsās Rīgas apgabaltiesā, lūdzot no "Rīgas satiksmes" piedzīt atlīdzību par viņai nodarīto sakropļojumu 54 080 latu apjomā, morālā kaitējuma atlīdzību 57 280 latu apmērā, kā arī atrautās peļņas starpību 71 499 latu apmērā.

Prasības pieteikumā tika norādīts, ka 2006.gada 18.martā "Rīgas satiksmes" reisa autobusā "Zolitūde-Katedrāle" Zālīte autobusa vadītāja straujas bremzēšanas un inerces dēļ tikusi mesta un atsitusies pret autobusa vadītāja kabīnes sienu.

No šī sitiena prasītāja zaudējusi samaņu. Guļot uz grīdas, viņa sajutusi stipras sāpes mugurā kreisajā pusē, savukārt galvā viņai bijuši trokšņi. No negadījuma vietas prasītāja nogādāta Rīgas 1.slimnīcā, kur pēc apskates konstatētas mugurkaula traumas. Tāpat pieteikumā tika norādīts, ka pēc kritiena bijusi nepieciešama mugurkaula skriemeļu operācija.

Pēc veiktās operācijas prasītājai bijis smags un ilgstošs atveseļošanās periods, tāpat tikuši izlietoti naudas līdzekļi par 22 slimnīcā nogulētām diennaktīm. Pēc kritiena prasītāja kļuvusi par otrās grupas invalīdi.

Rīgas apgabaltiesa iepriekš nosprieda Zālītes prasību apmierināt daļēji, piedzenot no "Rīgas satiksmes" atlīdzību par nodarīto sakropļojumu 5000 latu apmērā, atlīdzību par sāpēm, morālām un garīgām ciešanām 3000 latu apmērā, kā arī vēl 8000 latu. Pārējā daļā prasība tika noraidīta.

Svarīgākais