Policija sākusi pārbaudi par iespējamu nelikumīgu aģitāciju Rīgas domes telpās

Valsts policija sākusi pārbaudi par iespējamu nelikumīgu aģitāciju Rīgas domes telpās.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA apstiprināja, ka Rīgas Centra iecirknis no kāda žurnālista saņēmis iesniegumu par to, ka, iespējams, Rīgas domes telpās tiek pārkāpts Priekšvēlēšanu aģitācijas likums.

Par notikušo šobrīd ir sākta pārbaude.

Kā šodien ziņoja Latvijas Radio, priekšvēlēšanu aģitācijas perioda sākšanos 2.februārī nav pamanījis Rīgas domes priekšsēdētājs un apvienības „Saskaņas centrs" vadītājs Nils Ušakovs.  Mēra kabineta priekštelpā joprojām atradās „Saskaņas centra" informatīvie bukleti „Tava Rīga," lai gan likums tagad aizliedz izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus pašvaldību iestādēs. Pārkāpumu, par ko likumā juridiskajām personām paredzēts sods līdz pat 800 latiem, fiksējusi arī Valsts policija. Ušakovs notikušo skaidro ar darbinieku neuzmanību un soda naudu sola samaksāt no savas kabatas.

Pats N.Ušakovs šo gadījumu sauc par kļūdu: "Es domāju, ka es kā apvienības vadītājs šo sodu samaksāšu, un tas būs vispareizākais variants. Tā ir acīmredzama kļūda, ka nepaspēja novākt tos bukletus.

Paldies acīgajiem kolēģiem no Latvijas Radio, ka jūs nepieļāvāt likuma pārkāpumu, un to soda naudu godīgi samaksāšu. (..) Es vienkārši domāju, ka pirmdienā neviens nepiefiksēja, ka palika vecie bukleti - tā arī palika, kamēr kāds nepamanīja. (..) Sāksim likt atpakaļ pēc 2.jūnija, nākamos četrus gadus.”

„Saskaņas centra" apmaksātie informatīvie bukleti „Tava Rīga," kuri iznāk ik mēnesi, regulāri atrodas arī uz stikla galdiņa Rīgas mēra Nila Ušakova uzgaidāmajā telpā, kurā katru dienu pulcējas gan domes darbinieki un apmeklētāji, gan pašvaldības iestāžu vadītāji un žurnālisti. Priekšvēlēšanu aģitācijas perioda laikā aģitācijas materiālus pašvaldību iestāžu koplietošanas telpās izvietot un izplatīt ir aizliegts. Taču arī otrdien  „Tava Rīga" bukleti joprojām bija izlikti pie Ušakova kabineta.

Ušakova sekretāres aizvietotāja par šādu aizliegumu pauda izbrīnu, norādot: viņa nezināja, ka tie esot „Saskaņas centra" materiāla, domājusi, ka informācija par Rīgu.

Aģitācijas noteikumu pārkāpums noticis paraduma dēļ, apgalvoja Ušakova biroja vadītāja Iveta Strautiņa.

Jāatgādina, ka Priekšvēlēšanu aģitācijas likums liedz ne vien valsts un pašvaldību iestāžu un uzņēmumu telpās izvietot aģitācijas materiālus, bet arī izmantot administratīvos resursus. Tas nozīmē, ka aizliegts izmantot valsts un pašvaldību institūciju un kapitālsabiedrību naudu, kustamu un nekustamu mantu vai sniegt pakalpojumus priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanai.

Svarīgākais