Uzņēmējiem ļaus rīkoties 11.novembra krastmalā

Rīgas pašvaldība ļaus uzņēmējiem attīstīt 11.novembra krastmalu, bet šim procesam būs jānotiek stingrā uzraudzībā, šonedēļ nolēma Rīgas domes Investīciju un uzņēmējdarbības veicināšanas padome.

Padome 20. novembrī izskatīja un nolēma virzīt izskatīšanai SIA "P.V.B." ieceri 11. novembra krastmalā izveidot peldošas piestātnes, kā arī uzņēmēja Ritvara Ozola ieceri izveidot peldošu restorānu.

"Līgums par krastmalas izmantošanu būs ļoti strikts. Pašvaldība to varēs apturēt, ja neapmierinās peldošo piestātņu izskats, tāpat pašvaldībai ir jāsaņem pienācīga nomas maksa," norādīja Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC).

Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC) norādīja, ka krastmalas izmantošanai nepieciešams izveidot speciālus saistošos noteikumus.

Padome atzina, ka peldošo piestātņu izskats būs jānosaka arhitektūras konkursā.

Padomes sēdē tika prezentēts arī jauns priekšlikums krastmalas izmantošanai. Uzņēmējs Ozols izteica vēlmi izveidot peldošu divu stāvu restorānu, investējot aptuveni 100 000 latu.

Šlesers ieteica uzņēmējiem vienoties par savstarpēju sadarbību šajā jomā.

Kā ziņots, nerīkojot konkursu, Rīgas pašvaldībā pēc Šlesera rīkojuma bija sagatavots lēmumprojekts par 11.novembra krastmalas starp Vanšu tiltu un Akmens tiltu iznomāšanu uzņēmumam "P.V.B." uz 12 gadiem peldošu piestātņu izveidošanai.

Lēmumprojekts bija iekļauts Satiksmes un transporta lietu komitejas darba kārtībā, tomēr pēc tā publiskošanas plašsaziņas līdzekļos tika no darba kārtības izņemts.

Komitejas priekšsēdētājs Nikolajs Zaharovs (SC) aģentūrai LETA apgalvoja, ka notikušais esot "pārpratums" un ideju par krastmalas iznomāšanu bijis plānots skatīt tikai konceptuāli - bez konkrēta uzņēmuma nosaukuma minēšanas. "Lēmumprojekts noteikti tāds nebūs, jo bez konkursa to nedrīkst darīt. Konkurss būs obligāti," norādīja Zaharovs.

Sagatavotajā domes lēmumprojektā bija norādīts, ka Daugavas krastmalas nostiprinājuma daļas viena metra nomas maksa līdz objekta nodošanai ekspluatācijā būtu divi lati gadā un pievienotās vērtības nodoklis (PVN), bet pēc objekta nodošanas ekspluatācijā - pieci lati gadā un PVN.

Ar iesniegumu pie Šlesera vērsies SIA "P.V.B." īpašnieks Juris Videnieks, aicinot īstenot projektu "Riga Marine City". Projekta ideja ir Daugavas posmā starp Akmens un Vanšu tiltu izveidot daudzfunkcionālu tūrisma un pakalpojumu vietu, kurā atrastos bāri, restorāni, kafejnīcas, viesnīcas, jahtu un laivu piestātnes, veikaliņi, izstāžu un konferenču zāles un citi objekti.

"Atgriežot iedzīvotājus un tūristus ūdens malā, 11.novembra krastmala iegūtu jaunu attīstības impulsu, savukārt iedzīvotāji un tūristi iegūtu jaunu skatpunktu uz Vecrīgu, kā arī iespēju sajust pilsētas un jūrniecības vienotību," teikts Šleseram adresētajā iesniegumā.

Kapitālu celtņu būve Daugavas krastmalā nav pieļaujama, tādēļ minētos objektus uzņēmējs iecerējis būvēt uz peldošiem pamatiem - debarkaderiem.

Kā norāda Videnieks, īstenojot projektu, rastos vieta jaunu uzņēmumu darbībai, tiktu radītas vismaz 500 jaunas darba vietas, un pilsētas kase tiktu papildināta ar nodokļiem. Projektā varētu tikt ieguldītas 15 līdz 20 miljonu eiro (10,5 līdz 14 miljonu latu) lielas investīcijas.

SIA "P.B.V." iesniegums datēts ar 19.oktobri, un tajā pašā dienā uz iesnieguma redzama Šlesera vīza "N.Zahārova kungam, E.Stroda kungam virzīt izskatīšanai Rīgas domē un sagatavot Rīgas domes lēmuma projektu ar SIA "P.V.B."".

Nepieciešamais domes lēmumprojekts tika sagatavots un iekļauts Satiksmes un transporta lietu komitejas darba kārtībā jau 22.oktobrī.

Lēmumprojektā bija paredzēts atļaut Rīgas domes Satiksmes departamentam uz 12 gadiem iznomāt SIA "P.V.B." Daugavas nostiprinātās krastmalas starp Vanšu tiltu un Akmens tiltu daļu projekta "Riga marine city" īstenošanai.

Plānots noteikt, ka SIA "P.V.B." ir tiesīga izmantot iznomāto Daugavas nostiprinātās krastmalas daļu peldošo piestātņu jeb debarkaderu izvietošanai Daugavas upes akvatorijā, kā arī peldošo piestātņu izmantošanai nepieciešamo inženierkomunikāciju izbūvei, izveidojot daudzfunkcionālu tūrisma un pakalpojumu objektu, ja tas paredzēts noteiktā kārtībā akceptētā būvprojektā.

SIA "P.V.B." pēc lēmuma pieņemšanas vajadzētu iesniegt projekta ieceri izvērtēšanai Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam un saņemt departamenta akceptu projekta realizācijai, kā arī ņemt vērā, ka peldošās piestātnes ir hidrotehniskās būves, kuru būvniecībai nepieciešams izstrādāt un saskaņot būvprojektu un saņemt būvatļauju.

Kā liecina "firmas.lv" informācija, SIA "P.V.B." reģistrēta 2004.gadā un tās pamatkapitāls ir 2000 latu. Vienīgais valdes loceklis ir miljonārs Juris Šabašovs.

Kā uzņēmuma īpašnieki norādīts Juris Videnieks, kuram pieder 80% SIA "P.V.B." daļu, un kompānija "Baltic Strategic Security Alliance", kurai pieder pārējie 20% kapitāla daļu.

Savukārt 80% "Baltic Strategic Security Alliance" daļu pieder Pāvelam Makacevičam, bet 20% daļu pieder Arnoldam Babrim.

"firmas.lv" informācija liecina, ka Videniekam pieder SIA "Rīgas kremācijas centrs-krematorija", kā arī daļas vairākās citās kompānijās.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.