Pašvaldības saņem solījumus par IIN pārdali

Pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa iniciatīvas ceturtdien Melngalvju namā rīkotajā tikšanās reizē ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) un finanšu ministru Andri Vilku (V) Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vadītājs Andris Jaunsleinis saņēmis solījumu, ka valdība ir gatava runāt par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdali starp pašvaldībām un valsti 2014.gada un 2015.gada kontekstā.

"Vismaz šajā līmenī tika pateikts, ka [valdība] saprot, ka ir jāatgriežas pie IIN pārdales, skatoties, kādas būs [makroekonomikas attīstības] prognozes un to ietekme. Netika runāts par to, ka mēs tuvākajos gados nepārdalīsim," sacīja Jaunsleinis, bilstot, ka par procentiem, kā varētu notikt IIN pārdale, šodien nav spriests.

Par konkrētu IIN pārdali tiks lemts, kad Finanšu ministrija precizēs makroekonomikas prognozi. "Ņemot vērā makroekonomisko prognozi, būs sarunas par iespējamo pārdali," bilda Jaunsleinis.

14.februārī notiks LPS domes sēde, kurā piedalīsies premjers un finanšu ministrs. Sēdes laikā tiks spriests par šogad risināmajiem jautājumiem, piemēram, autoceļu finansējumu, situācija apkures izmaksās, sociālajiem pabalstiem, kā arī par konkrētākiem procentiem IIN pārdalē.

Jau ziņots, ka LPS galvenā prasība bija noteikt iedzīvotāju ienākuma daļu pašvaldību budžetos vismaz 85% apmērā vai arī kompensēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu pašvaldībām 32 miljonu latu apmērā.

Svarīgākais