Rīdziniekiem – bezmaksas konsultācijas veselības istabās

Nevis ārstēt, bet mudināt cilvēkus domāt par savu veselību un tās uzlabošanu – tāds ir veselības istabu uzdevums Rīgā. Šogad galvaspilsētā ir jau sešas Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) veselības istabas. Tās līdzfinansē Rīgas domes Labklājības departaments.

Veselības istabās strādā sertificētas medicīnas māsas, kuras bez maksas un iepriekšēja pieraksta cilvēkus informē par veselīgu dzīvesveidu un slimību profilaksi, nosaka ķermeņa svaru un auguma garumu, izmēra asinsspiedienu, pastāsta par medicīnas pakalpojumu pieejamību un LSK un Rīgas Sociālā dienesta pakalpojumiem. Ja kāds vēlēsies noteikt cukura līmeni asinīs, par to gan būs jāsamaksā 50 santīmu. Medicīnas māsa izskaidros rezultātus un pastāstīs, kas darāms veselības uzlabošanai. Veselības istabās tiek rīkoti arī dažādi informatīvi un veselību veicinoši pasākumi. Piemēram, pērn Pasaules diabēta dienas ietvaros iedzīvotāji tika aicināti izvērtēt savus individuālos cukura diabēta riskus.

Veselības istabas atrodas Slokas ielā 161, Aglonas ielā 35/3, Gaiziņa ielā 7, Aptiekas ielā 8, Brīvības ielā 237/2 un Šarlotes ielā 1B. Pagājušogad Rīgā bija atvērtas piecas veselības istabas, kuras apmeklēja kopumā 5866 rīdzinieki. Šogad, pēc iedzīvotāju pieprasījuma, tika iekārtota vēl viena istaba Šarlotes ielā.

Katru mēnesi vienu veselības istabu apmeklē vairāk nekā 100 Rīgas iedzīvotāju. 2011. gadā veselības istabas apmeklēja mazliet vairāk nekā 6000 iedzīvotāju. Veselības istabu atbalstam šogad no Rīgas domes budžeta ir paredzēts 13 221 lats.

Šogad veselības Rīgas pašvaldība paredzējusi izlietot līdzekļus arī HIV profilakses pasākumiem, tuberkulozes slimnieku atbalstam un citiem pasākumiem, kas domāti iedzīvotāju veselības uzlabošanai un arī informēšanai. Apjomīgi līdzekļi paredzēti veselīga dzīvesveida veicināšanas un slimību profilakses pasākumiem, piemēram, par veselīgu uzturu un fizisko aktivitāšu labvēlīgo ietekmi uz veselību, pret smēķēšanu un dzeršanu.

***

VESELĪBAS ISTABU DARBA LAIKS

• Slokas iela 161: otrdien, ceturtdien no plkst. 11 līdz 16.

• Aglonas iela 35/3: pirmdien, trešdien no plkst. 10.30 līdz 16.30.

• Gaiziņa iela 7: pirmdien no plkst. 12 līdz 17, trešdien no 9 līdz 144, ceturtdien no 8 līdz 12.

• Aptiekas iela 8: trešdien, piektdien no plkst. 10 līdz 16.30.

• Brīvības iela 237/2: otrdien no plkst. 10 līdz 16, ceturtdien no 11līdz 17.

• Šarlotes iela 1B: otrdien, ceturtdien no plkst. 10 līdz 16.

Latvijā

Aizvadītajā nedēļā Valsts policija saņēma informāciju, ka Daugavpilī kādā no pilsētas parkiem ir pamanīta aptuveni trīs gadus veca meitene, kura pa teritoriju pārvietojās viena pati. Zināms, ka meitenīte patstāvīgi atstāja kādas pirmsskolas izglītības iestādes teritoriju. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirkņa amatpersonas operatīvi reaģēja uz ienākošo informāciju un uzreiz devās uz notikuma vietu. Bērnu sveiku un veselu nogādāja  Daugavpils bāriņtiesā, kur ieradās arī bērna māte.

Svarīgākais