Rīgā patversmes strādā diennakti, aicina ziņot par salstošajiem

Rīgā visas nakts patversmes ir atvērtas diennakti, lai aukstajā laikā neviens cilvēks nepaliktu bez pajumtes.

Rīgas domes Labklājības departaments aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un nepaiet garām cilvēkam, kurš nonācis kritiskā situācijā, un piezvanīt atbildīgajiem dienestiem, informējot par cilvēkiem, tostarp bezpajumtniekiem, kuriem nepieciešama palīdzība vai kuri nakšņo uz ielas.

Visās septiņās Rīgas patversmēs kopā ir nodrošinātas 897 vietas. Šonedēļ vidēji dienā patversmēs uzturas 861 cilvēks. Arī dienas centrs bezpajumtniekiem (Katoļu ielā 57) darbojas katru dienu, arī svētku dienās. Ja iedzīvotāju redzeslokā nonāk persona, kura uzturas dienas un nakts laikā dzīvošanai nepiemērotos apstākļos – uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās vai citās vietās, lūgums informēt Rīgas patversmes Mobilo brigādi ielu sociālajam darbam ar bezpajumtniekiem darba dienās un sestdienās pa tālruni 27023550. Rīgā darbojas piecas zupas virtuves.

Arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi atgādina, ka aukstā laikā jāparūpējas pašiem par sevi, bērniem un vientuļiem cilvēkiem, kā arī aicina nepalikt vienaldzīgiem, ja redz uz ielas vai sniega kupenās guļam cilvēkus. Pēdējo divu nedēļu laikā slimnīcās nogādāti 100 cilvēki ar vispārēju ķermeņa atdzišanu (hipotermiju) un apsaldējumiem. Trešdien vien – 16. Ķermeņa atdzišanu veicina nepiemērots apģērbs, ilgstošs nekustīgums ārā aukstajā laikā, tāpat arī dažādas saslimšanas. Visjutīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki. Nosalšanas risku ievērojami palielina alkohola lietošana.

Ķermeņa apsaldējumi rodas, kad aukstuma ietekmē tiek nodarīti ādas, audu vai muskuļu bojājumi, norāda NMP dienesta speciāliste Inga Vītola. Visbiežāk cilvēki apsaldē atklātās ķermeņa daļas – degunu, vaigus, zodu, arī roku un kāju pirkstus. Dažkārt cilvēki gūst apsaldējumus un var iestāties ķermeņa atdzišana arī aukstās nekurinātās iekštelpās, tādēļ mediķi aicina parūpēties par vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuri dzīvo vieni. Mediķi atgādina, ja uz ielas cilvēkam paliek slikti vai viņš guvis traumu, nespēj pats piecelties un ieiet siltumā, aukstā laikā pietiek pat ar 15–20 minūtēm, lai sāktos ķermeņa atdzišana, un cilvēks var nosalt. Pamanot guļam cilvēku ielas malā vai sniega kupenā, jāpieiet viņam klāt, jāuzrunā un jānoskaidro, kas noticis; pēc iespējas jāpalīdz aiziet līdz siltām telpām. Ja cilvēks neatbild, nav spējīgs piecelties, jāzvana neatliekamai palīdzībai uz tālruni 113.

***

KUR RAST PAJUMTI RĪGĀ?

Nakts patversmes

• V.E.L.G. nakts patversme Bolderājā, Esplanādes ielā 1

• Latvijas Sarkanā Krusta nakts patversme Gaiziņa ielā 7

Nakts patversmes sievietēm:

• Rīgas patversmes sieviešu nodaļa Bārddziņu ielā 2

• PINS nakts patversme Tvaika ielā 2, k. 12

Nakts patversmes vīriešiem:

• Rīgas patversmes vīriešu nodaļa Maskavas ielā 208

• Zilais Krusts Maskavas ielā 336

• V.E.L.G. nakts patversme Kartupeļu ielā 8

Par nosalušiem, uz ielas gulošiem cilvēkiem var ziņot policijai 112, ātrajai palīdzībai 113 vai mobilajai brigādei 27023550 (darba dienās)

Avots: RD LD

Latvijā

Latvijā šogad septembra sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 842,636 miljoni eiro, kas ir par 1,2% mazāk nekā mēnesi iepriekš un par 2,3% mazāk nekā gada sākumā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati.

Svarīgākais