Lūgs apturēt noteikumus, kas ierobežo priekšvēlēšanu aģitāciju galvaspilsētā

Rīgas domes opozīcijā esošās partijas "Vienotība" deputāti lūgs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP) apturēt pašvaldības saistošos noteikumus, kas ierobežo priekšvēlēšanu aģitāciju galvaspilsētā, jo tie ierobežojot arī iespējas tikties ar vēlētājiem, aģentūru LETA informēja deputātu frakcijā.

Kā ziņots, otrdien domes ārkārtas sēdē pieņemtie grozījumi pašvaldības saistošajos notikumos par reklāmu, izkārtņu un citu informatīvo materiālu izvietošanas kārtību Rīgā paredz, ka turpmāk būs aizliegts izvietot priekšvēlēšanu reklāmas Rīgas vēsturiskā centra teritorijā, Mežaparkā, uz satiksmes pārvadiem, estakādēm un citās vietās.

Pēc Rīgas izpilddirektora Jura Radzeviča (GKR) teiktā, partijas teltis, ja tās pašas par sevi nav reklāmas nesējs, tomēr varēs izvietot teritorijās, kurās noteikti vides reklāmas ierobežojumi, tomēr viņš plāno vērsties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, lai prasītu padomu attiecībā uz aģitāciju publisko pasākumu laikā un Reklāmas likuma noteikto normu iespējamām interpretācijām.

Deputāts Olafs Pulks (V) uzskata, ka noteikumi rada nevienlīdzīgus nosacījumus un ierobežojumus visām personām, kas vēlas izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus publiskās vietās, jo, pēc Radzeviča teiktā, noprotams, ka aģitācijas materiāli ir ne tikai teltis ar partiju logo, bet arī bukleti, pildspalvas, avīzes un suvenīri.

"Šo noteikumu kontrole būs Rīgas Pašvaldības policijas pārziņā. Sanāk - ja "Vienotības" kandidāts ies pa Vecrīgu ar "Vienotības" avīzi rokās, viņu varēs arestēt, kaut arī aģitācija un priekšvēlēšanu materiāli nav viens un tas pats," sacīja Pulks un piebilda: "Ziemeļkorejā vai Maskavā par šādu lēmumu būtu priecīgi."

Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte uzskata - pieņemtie noteikumi nozīmē arī to, ka, piemēram, Rīgas vēsturiskajā centrā turpmāk varēs aizturēt bērnu, kurš nesīs balonu ar kādas partijas logo uz tā.

"Pieņemot lēmumu par reklāmu, izkārtņu, un citu informatīvo materiālu izvietošanas ierobežošanu, "Saskaņas centrs" vēlas ierobežot vienu no svarīgākajām politiskā procesa sastāvdaļām - aizliegt tiešās tikšanās ar vēlētājiem. Likums dod tiesības pašvaldībai noteikt vietas, kurās nav atļauts izvietot galdus, teltis un pārvietojamās nojumes, piemēram, Brīvības pieminekļa pakājē vai uz tramvaja sliedēm, tomēr likums nav devis pašvaldībai tiesības ierobežot Rīgas iedzīvotāju Satversmē noteiktās pamatbrīvības - vārda, uzskatu un biedrošanās brīvību, brīvību no cenzūras," uzsvēra Ēlerte.

"Likumus Latvijas Republikā raksta Satversmē noteikto demokrātijas principu ietvarā un garā, tos nedrīkst pakļaut totalitārismam līdzīgām manipulācijām "dodiet cilvēku, pantu piemeklēsim" garā," uzskata politiķe.

Opozīcijas deputāti uzsver, ka ar šiem noteikumiem konkrētās teritorijas no politiskās aģitācijas pilnībā tomēr nebūs atbrīvotas, jo pa pilsētu kursēs pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" sabiedriskais transports, kas priekšvēlēšanu laikā būs aplīmēts ar politisko reklāmu, līdz ar to ierobežojumi zaudē jēgu.

"Šie noteikumi ir pretrunā ar Valsts prezidenta šodien izsludināto likumu par priekšvēlēšanu aģitāciju. Kāpēc Rīgai vajag atsevišķu likumu, ja visā valstī ir viena kārtība?" pauda Pulks.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības lietu ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) Latvijas Televīzijā izteicās, ka konkrētais lēmums esot vērtējams kā Rīgas valdošās koalīcijas administratīvā resursa izmantošana pret saviem oponentiem, kas esot bīstami. Sprūdžs gan uzsvēra, ka šis ir viņa kā politiķa vērtējums, nevis juridisks atzinums, kādu sniegs VARAM.

Kā ziņots, priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus aizliegts izvietot publiskās vietās un vietās, kas vērstas pret publisku vietu. Aizliegums būs spēkā Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijā, Mežaparka teritorijā, vēsturiskās apbūves teritorijā - Ķīpsalā, Āgenskalnā, Bolderājā, Dzegužkalnā, Maskavas priekšpilsētā, Sarkandaugavā, Teikā, Torņakalnā, Vecāķos, Vecmīlgrāvī, Čiekurkalnā, Pleskodālē, kā arī Jaunmīlgrāvī un Vecdaugavā.

Politisko aģitāciju nevarēs izvietot uz pašvaldībai piederošiem afišu stabiem un stendiem, uz pašvaldības un pašvaldības kapitālsabiedrību īpašumā esošām ēkām, būvēm un attiecīgajam īpašumam piesaistītajā zemesgabalā, kā arī uz tiltiem, ceļu pārvadiem un estakādēm.

Noteikumi tiks publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Ierobežojumi priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošanai noteikti tādās publiskajās vietās, kas sevišķi ietekmē pilsētvides kvalitāti un kurās priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošana nav vēlama, jo šajās vietās notiek publiski, sabiedrībai nozīmīgi pasākumi, kurus mēģina izmantot priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanai.

Radzevičs otrdien domes sēdē norādīja, ka Rīgas vēsturiskais centrs aizņem 2,95% no Rīgas kopējās teritorijas, bet noteikumos paredzētās vēsturiskās apbūves aizsargzonas - aptuveni 5,3%. Dzīvojamos masīvus un maģistrālās ielas šie ierobežojumi neskars, tāpēc Radzevičs uzskata, ka tie ir samērīgi.

Deputāts Jānis Mārtiņš Skuja ("Demokrātiskie patrioti") domes sēdē iesniedza priekšlikumu aizliegt politiskās aģitācijas materiālu izvietošanu sabiedriskā transporta iekšpusē un ārpusē, lai nodrošinātu, ka ierobežotajās teritorijās politiskā reklāma tiešām neparādās. Taču Radzevičs skaidroja, ka tā ir mobilā reklāma - sabiedriskais transports pārvietojas pa visu pilsētu un uz to aizliegums nedarbojas.

Rīgas domes "Vienotības" frakcija otrdien pēc domes sēdes izplatīja paziņojumu, kurā nosoda pieņemtos grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumos, jo ar tiem SC faktiski liedzot saviem oponentiem izmantot priekšvēlēšanu pamattiesības un monopolizējot saziņas iespējas ar vēlētājiem.

Kā norāda "Vienotības" frakcijas vadītājs Olafs Pulks, "vienīgās vietas, kur, pēc SC polittehnologu ieskata, oponenti var izvietot savu informāciju, ir "Rīgas satiksmes" transportlīdzekļi un pieturas, kuras apsaimnieko uzņēmums "Pilsētas līnijas", kas ir SC pietuvināto personu pārraudzībā".

"Satversmē garantēto [tiesību] pārkāpšana biznesa interešu vārdā nav pieļaujama," uzskata Pulks.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais