Rīgā pieņemts sociālais budžets

Rīgas domes nākamā gada prioritātes paliks nemainīgas, jo tāpat kā šogad lielākā daļa budžeta naudas tiks izlietota sociālajai palīdzībai, izglītības jomai, sabiedriskajam transportam un pilsētas infrastruktūras sakārtošanai.

Rīgas iedzīvotājiem sociālajai palīdzībai 2013. gada budžetā paredzēti 24,4 miljoni latu, no kuriem sociālo pabalstu izmaksai izlietos 18,4 miljonus latu un sociālo pakalpojumu nodrošināšanai dzīvesvietā – 6 miljonus latu. Pašvaldība nodrošinās līdzšinējo pabalstu izmaksu, kaut arī ar 2012. gada 31. decembri tiek pārtraukts valsts budžeta līdzfinansējums garantētā minimālā ienākuma līmeņa (GMI) pabalstam un dzīvokļa pabalstam, kas 2012. gadā bija 3,8 miljoni latu. Tagad šī summa tiks ņemta no Rīgas budžeta. Kopumā sociālajiem pabalstiem plānotie izdevumi sasniedz 63,2 procentus no Rīgas domes Labklājības departamenta budžeta programmu kopējiem pamatbudžeta izdevumiem. Pašvaldība ir apņēmusies izmaksāt pabalstus piemaksām GMI līmeņa nodrošināšanai trūcīgām ģimenēm ar bērniem, kā arī nodrošināt ēdiena piegādi un izdalīšanu sociāli mazaizsargātajiem rīdziniekiem.

Savukārt kopējais Labklājības departamenta programmu finansējums, kas nav saistīts ar pabalstu izmaksu, tiek palielināts, lai varētu palielināt atalgojumu par 25 latiem mēnesī sociālā darba un sociālās palīdzības speciālistiem, aprūpes personālam un veselības aprūpes speciālistiem.

Rīgas pamatbudžetā nākamgad 153,5 miljoni latu būs atvēlēti izglītības jomai. Pašvaldība sola apmaksāt arī tādas funkcijas, ko ir uzņēmusies darīt brīvprātīgi, kaut arī valsts normatīvie akti

to neparedz, piemēram, maksāt lielāku minimālo atalgojuma likmi no pašvaldības budžeta finansēto izglītības iestāžu pedagoģiskajiem darbiniekiem pirmsskolas izglītības

iestādēs, skolās, sporta un interešu izglītības iestādēs, bērnu mūzikas un mākslas skolās. Tā kā valsts ilgstoši nespēj nedrošināt pietiekamā daudzumā pedagoģisko darbinieku skaitu un atalgojumu, Rīgas dome izglītības darbinieku atalgojumam atvēlēs papildu līdzekļus, kas par vidēji 50 latiem mēnesī pārsniegs likumdošanā noteiktās minimālās atlīdzības likmes. Šim mērķim tiks izlietoti vairāk nekā 6 miljoni latu.

2013. gadā pirmo klašu skolēni Rīgā tiks ēdināti bez maksas un papildu finansējums paredzēts sadarbībai ar privātajiem dārziņiem. Joprojām tiks maksāts 93 latus liels pašvaldības līdzfinansējums, nodrošinot to 3600 bērniem. Nākamgad šim mērķim no pašvaldības budžeta paredzēti 3,6 miljoni latu.

Sabiedriskā transporta uzņēmums Rīgas satiksme (RS) turpinās saņemt lielu dotāciju no pašvaldības budžeta, jo dome ir apņēmusies saglabāt nemainīgas jau noteiktās braukšanas atlaides. Jāpiebilst, ka parasti pirms pašvaldību vēlēšanām (kas notiks 2013. gada vasarā) braukšanas tarifs sabiedriskajā transportā netiek paaugstināts. Paskaidrojuma rakstā, kas tiek pievienots budžeta projektam, gan teikts, ka ir piesardzīgāk jāvērtē strauji uzsāktā uzņēmuma investīciju programmas īstenošana, kamēr spēkā ir pašreizējie braukšanas tarifi.

Kopējie Rīgas pilsētas pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2013. gadā ir paredzēti 465,5 miljonu latu apjomā, plānotais budžeta deficīts – 34,75 miljoni latu jeb 7,5 procenti no ieņēmumiem. Šāds budžeta deficīts nepārsniedz attīstības programmām paredzētos līdzekļus un tiek nodrošināts ar iepriekšējo gadu naudas līdzekļu uzkrājumiem. Paredzēts, ka Rīgas budžetā uzkrājumi arī 2013. gada beigās būs ne mazāki kā 21,1 miljons latu.

Nākamgad valsts politikas dēļ pilsēta zaudēs potenciālos ieņēmumus. Piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšana un citas šā nodokļa iekasēšanā plānotās izmaiņas galvaspilsētas budžetam dos niecīgu pieaugumu – tikai 0,8 procentus (par 2,2 miljoniem latu), salīdzinot ar 2012. gadā budžetā paredzēto, un sasniegs 286 miljonus latu. 2013. gadā valsts samazina savu līdzfinansējumu pašvaldību budžetā un Rīga tādējādi zaudēs 8,2 miljonus latu. Lielākie samazinājumi plānoti sociālajā nozarē.

Svarīgākais