Rīgas dome finansēs sociālā darbinieka vakances Rīgas slimnīcās

Lai atvieglotu sociālā darba pakalpojumu organizēšanu slimnīcās, Rīgas dome ar stacionāriem slēgs pakalpojuma deleģēšanas līgumus, kas nozīmē, ka turpmāk pašvaldība darbam slimnīcās nevis algos sociālos darbiniekus, bet piešķirs finansējumu ārstniecības iestādei, tādējādi dodot slimnīcām lielākas iespējas ietekmēt un organizēt sociālos darbiniekus.

Lēmums par pārvaldes uzdevuma deleģēšanu šodien apstiprināts Rīgas domes sēdē.

Rīgas domes Labklājības departamenta speciālisti jauno kārtību pārrunājuši ar visu Rīgas teritorijā esošo slimnīcu vadītājiem, un sarunu rezultātā deleģēšanas līgumi tiks slēgti ar "Rīgas Dzemdību namu", "Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu, "Rīgas 2.slimnīcu", "Rīgas Austrumu Klīnisko universitātes slimnīcu" un "Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centru", kā arī "Bērnu Klīnisko universitātes slimnīcu".

Rīgas Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca šādu sadarbības piedāvājumu iepriekš noraidījusi, atsakoties no pašvaldības finansējuma 1032 latu apmērā katru mēnesi sociālā darbinieka pakalpojumu nodrošināšanai jeb no kopumā aptuveni 12 400 latiem gadā.

Labklājības departamenta direktores vietnieks, Sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors norādīja, ka lielākoties slimnīcas izprot sociālā darba nozīmi un starpdisciplinaritāti. "Protams, sociālais darbinieks ne ārstēs, ne griezīs, bet, kad tas ir izdarīts, ir ļoti svarīgi novērtēt atbalstu [pacientam] no ģimenes un piesaistīt laicīgi sociālos pakalpojumus. Tā ir drīzāk pēctecība nekā nošķirts process, un mūsdienās daudzās valstīs šāda sociālo pakalpojumu attīstība tiek uztverta kā pati par sevi saprotama - neviens pacients netiek izrakstīts, kamēr nav atrasts risinājums, un ne jau ārsts to meklē, bet sociālais darbinieks, lai jau tajā pašā dienā [pacients] saņemtu pakalpojumu dzīvesvietā," uzsvēra Moors.

Sociālo pakalpojumu deleģēšanai slimnīcām no pašvaldības budžeta 2013.gadā jāieplāno kopumā 75 050 lati.

Moors skaidroja, ka Rīga ir vienīgā Latvijas pašvaldība, kura nodrošina pašvaldības sociālā dienesta sociālos darbiniekus sociālā darba veikšanai veselības aprūpes iestādēs. Pašvaldības sociālie darbinieki nodrošina atbalstu un palīdzību sociālo problēmu risināšanā ne tikai Rīgas pilsētas pašvaldībai piederīgiem pacientiem, bet arī citiem reģioniem piederīgiem pacientiem, jo tikai atsevišķās veselības aprūpes iestādēs ir nodarbināti ne tikai Rīgas Sociālā dienesta (RSD) speciālisti, bet arī veselības aprūpes iestāžu darbā pieņemtie sociālie darbinieki.

Vienlaikus RSD sociālie darbinieki nav tieši pakļauti veselības aprūpes iestādēm, jo darba līgums noslēgts ar RSD, bet saskaņā ar RSD un veselības aprūpes iestāžu noslēgtajiem sadarbības līgumiem veselības aprūpes iestādes sociālajiem darbiniekiem nodrošina profesionālajai darbībai piemērotu darba vietu un vidi. Noslēdzot deleģēšanas līgumus, pašvaldība finansētu sociālā darbinieka vakanci slimnīcā, tādējādi iestādei nodrošinot iespēju efektīvāk plānot šo speciālistu darbu un izlīdzināt darbinieku algas, kā arī ļaujot Rīgas pašvaldībai iegūt precīzāku informāciju, cik rīdzinieku par piešķirto finansējumu saņēmuši palīdzību. Šādā veidā sociālais darbs tiks īstenots efektīvāk kā ārstniecības procesa atbalsta funkcija, kas iekļaujas kopējā veselības aprūpes iestādes menedžmentā.

Kļūstot par sociālā darba pakalpojuma Rīgas pilsētas pašvaldības iedzīvotājiem nodrošinātāju saskaņā ar noslēgto pārvaldes uzdevuma deleģējuma līgumu, veselības aprūpes iestādes 2013.gadā kļūs arī par sociālo pakalpojumu sniedzējām, kas reģistrētas valsts informācijas sistēmā "Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrs".

Ņemot vērā to, ka veselības aprūpes iestādēs nonākušie pacienti bieži vien ir bezpalīdzīgā stāvoklī, ko bieži vien sarežģī situācija, ka pacientam nav piederīgo vai citu atbalsta personu, sociālo darbinieku iesaistīšanās personas vajadzībām atbilstošu sociālo pakalpojumu vai sociālās palīdzības organizēšanā ir nozīmīgs atbalsts gan veselības aprūpes iestādei, gan pašvaldībai. Veselības aprūpes iestādē pacienti uzturas tik ilgi, cik tas ir nepieciešams veselības stāvokļa stabilizēšanai, savukārt pašvaldība ar operatīvu veselības aprūpes iestāžu sociālo darbinieku starpniecību organizē pacientiem sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības nodrošināšanu atbilstoši pacientu vajadzībām.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais