Decembrī "Rīgas siltuma" tarifs nemainās; janvārī varētu samazināties

AS "Rīgas siltums" no šā gada 1.decembra norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju piemēros tādu pašu cenu kā novembrī - 45,42 latus par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informēja kompānijas Informācijas daļas vadītāja Jana Roze.

Siltumenerģijas cena noteikta, pamatojoties uz AS "Latvijas Gāze" (LG) šā gada 10.decembrī publicēto paziņojumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" par dabasgāzes tirdzniecības gala tarifiem decembrī, kas atbilst dabasgāzes tirdzniecības cenai 230 lati par 1000 kubikmetriem.

Sagaidāms, ka 2013.gada janvārī un februārī varētu tikt piemērota dabasgāzes tirdzniecības cena 225 lati par 1000 kubikmetriem, liecina LG informācija. Tādējādi prognozētā siltumenerģijas cena janvārī un februārī būs par 1,4% zemāka nekā decembrī un tā būs 44,77 lati par MWh bez PVN.

Arī decembrī Rīgā siltumenerģijas cena ir zemākā starp Baltijas valstu galvaspilsētām. Tā ir par 23% zemāka nekā Viļņā un par 6% zemāka, salīdzinot ar siltumenerģijas cenu Tallinā, norāda Roze.

Siltumenerģijas tarifā lielāko daļu jeb 82% veido izmaksas, kas ir atkarīgas no dabasgāzes cenas. Siltumenerģijas cena var gan samazināties, gan palielināties, mainoties dabasgāzes tirdzniecības cenai.

Pēc sinoptiķu prognozēm, ziema solās būt auksta, tāpēc, lai maksimāli saglabātu siltumu savā mājoklī, taupītu siltumenerģiju un tādējādi samazinātu apkures rēķinus, "Rīgas siltums" aicina iedzīvotājus un ēku īpašniekus/pārvaldniekus noblīvēt bēniņu lūkas, iestiklot bēniņu un pagrabu logus, nodrošināt kāpņu telpas ar dubultajām durvīm un mehāniskajiem durvju aizvērējiem, nomainīt nekvalitatīvus un bojātus logus pret jauniem. Ja nav iespējas to paveikt, "Rīgas siltums" aicina noblīvēt logu spraugas, ievietojot siltinošu blīvējumu.

Uzņēmums arī iesaka iedzīvotājiem atbrīvot radiatorus no aizkariem, mēbelēm vai citiem priekšmetiem, kas traucē radiatoru optimālu siltumatdevi, novietot aiz radiatoriem siltumu atstarojošu materiālu, telpas vēdināt īsu brīdi un intensīvi, kā arī nevajadzētu bez vajadzības turēt atvērtus logus un durvis kāpņu telpās un citās koplietošanas telpās. Apkures sezonā noteikti nepieciešama telpu vēdināšana, lai ielaistu svaigu gaisu un neradītu kondensāta veidošanos.

Jāatzīmē, ka mājas saimnieks ir katrs dzīvokļu īpašnieks, kam būtu jādomā un jārūpējas par visu māju kopumā, saglabājot un taupot siltumu savā ēkā, piebilst "Rīgas siltums".

Jau ziņots, ka saskaņā ar LG paziņojumu decembrī lietotājiem ar dabasgāzes gada patēriņu virs 25 000 kubikmetru tarifi saglabājas nemainīgi - vairāku iepriekšējo mēnešu līmenī. Kopš gada sākuma tika piemēroti tarifi, kas atbilst dabasgāzes cenai līdz 210 latiem par 1000 kubikmetriem, savukārt jūlijā dabasgāzes cena pieauga un attiecīgi tika piemēroti tarifi, kas atbilst cenai līdz 230 latiem par 1000 kubikmetriem. Kopš jūlija šis līmenis nav mainījies.

Publicētās prognozes liecina, ka nākamā gada janvārī un februārī tarifi varētu pazemināties, jo tiks piemēroti tarifi, kas atbilst cenai līdz 225 latiem par 1000 kubikmetriem. Precīzas cenas tiks publicētas līdz katra mēneša desmitajam datumam.

Svarīgākais