Juglas iedzīvotāji gatavo notekūdeņu sistēmas "tapu", lai pārtrauktu fekāliju ieplūšanu ezerā

12.decembrī pulksten 12.00 Rīgas iedzīvotāju grupa "prezentēs" ekotapu ar kuru tiks bloķēta nesankcionēto notekūdeņu novadīšana Strazdupītē, kas ietek Juglas ezerā.

Notekūdeņu analīzes liecina, ka E.Coli baktērija, kas norāda fekālo piesārņojumu, pieļaujamās normas pārsniedz 60 reizes. Ilgstošais vides piesārņojums var beigties gan ar Juglas ezera neatgriezenisku sagandēšanu, gan pat letāliem iznākumiem cilvēkiem.

"Jau gandrīz gadu mums notiek sarakste ar dažādām Rīgas domes un valsts institūcijām, kuras atzīst, ka situācija nav normāla. Taču reāli lēmumi netiek pieņemti un atbildīgo iestāžu darbība neseko," stāsta Rīgas iedzīvotāju grupas pārstāvis Valdis Kalnozols. Lai gan atbildīgie dienesti iepriekš vēstulēs Rīgas iedzīvotāju grupai ir atzinuši, ka sitācijas apskate dabā arī viņiem ir radījusi aizdomas par nelikumīgu privātmāju notekūdeņu novadi lietus notekūdeņu novades kolektoros, nekādas darbības ar mērķi pātraukt teritorijas piesārņošanu netiek veiktas.

"E.Coli baktērijas rādītājs ir dramatisks. Dabiskos virszemes ūdeņos šim daudzumam nevajadzētu pārsnieg kādus 2000 uz 100ml, bet šeit ir vairāk par 121 000, tādējādi normas tiek pārsniegtas varāk kā 60 reizes. Palielināti ir arī citi rādītāji, piemēram, bioloģiskā skābekļa patēriņa (BSP5) un ķīmiskā skābekļa patēriņa (ĶSP) daudzums - tas ir līdzvērtīgi kā notekūdeņiem pirms attīrīšanas pat mazajās notekūdeņu attīrīšanas iekārtās. Šie analīžu rezultāti neapstrīdami pierāda to, ka Strazdupītē tiek gāzti iekšā, piedodiet, sūdi," skaidro grupas pārstāve Līga Bulmeistere.

Nelikumīgo notekūdeņu piesārņotā Strazdupīte ietek Juglas ezerā, veicinot eitrofikāciju un būtiski pasliktinot Juglas ezera būtisko kvalitāti, kam jau līdz šim ir bijušas ekoloģiska rakstura kvalitātes problēmas gan saistībā ar E.Coli baktēriju daudzumu, gan toksisko zilaļģu „ziedēšanu", ko izraisa paaugstināts biogēno vielu saturs u.c.

"Turklāt pastāv risks, ka E.Coli baktērija var nonākt arī Juglas iedzīvotāju dzeramajā ūdenī. Piemēram, pērn mediji rakstīja, ka Vācijā, saindējoties ar E.Coli baktēriju dzeramajā ūdenī mira 43 cilvēki," stāsta Valdis Kalnozols. "Ja Rīgas domes atbildīgie dienesti nekavējoties neuzsāks reālus darbus, lai pārtrauktu Strazdupītes un Juglas ezera piesārņojumu, es ar ekotapu bloķēšu šīs nelikumīgās noplūdes vietas," atzīst Valdis Kalnozols. "Es ceru, ka šis lēmums Rīgas domei un citām atbildīgajām institūcijām beidzot liks rīkoties, jo pretējā gadījumā nav zināms, cik plašas privātmāju un tām pieguļošo ielu teritorijas applūdīs un pārvērtīsies ezerā ar peldošiem, piedodiet, sūdiem!"

Nelikumīgās notekūdeņu novades vietas Strazdupītē Rīgas iedzīvotāju grupa pamanīja pavasarī, Lielās Talkas laikā veicot Strazdupītes krastu sakopšanu un gultnes tīrīšanas darbus. Tobrīd tika konstatētas divas aizdomīgas izplūdes caurules iepretim Pāles un Tramplīna ielām. Vēlāk - atkārtoti apsekojot novades vietas un piesaistot akreditētu laboratoriju analīžu veikšanai, apstiprinājās aizdomas par nelikumīgo notekūdeņu novadi. Kopš tā laika bez rezultātiem ilgst sarakste ar dažādām valsts un pašvaldības iestādēm par piesārņojuma avotu bloķēšanu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.