Rīgas kapsētas cer glābt ar nomas maksu

Ne tikai Rīgas domes Kapsētu pārvaldes priekšnieks apsvēris iespēju iekasēt nomas maksu pilsētas kapos, bet arī Latvijas apbedītāju asociācija vairākkārt iesniegusi līdzīgus priekšlikumus.

Tas darīts, lai apbedīšanas pakalpojumu firmām noņemtu iecerēto nodokļa slogu, kas bija paredzēts pat līdz 10 000 latu gadā. Neatkarīgā jau rakstīja, ka Kapsētu pārvaldes priekšnieks Vilnis Bisenieks bija aplēsis – iekasējot nomas maksu lats par kvadrātmetru gadā, varētu tikt pie pusotra miljona latu gadā kapsētu apsaimniekošanai, jo Kapsētu pārvaldes uzdevums ir organizēt, vadīt un kontrolēt Rīgas kapsētu uzturēšanu un apsaimniekošanu. Tādējādi par vienvietīgo kapavietu sanāktu maksāt apmēram 5 latus gadā. "Summa nav liela, un labāk maksāt visiem mazliet nekā dažiem daudz," uzskata Latvijas apbedītāju asociācijas vadītājs Edmunds Štreihfelds.

Viņš atgādina, ka pirms desmit vai 12 gadiem Rīgas dome bija paredzējusi budžetā līdzekļus kapsētu uzturēšanai. Ar laiku tos samazināja, tāpēc izskanēja ierosinājums pieprasīt apbedīšanas pakalpojumu firmām maksāt gada nodevu līdz pat 10 000 latu. Tomēr uzņēmēji pierādīja, ka tas nebūs likumīgi.

Līdz šim Rīgā prasīja 10 latu nodeva kapsētu uzturēšanai no bēru rīkotājiem, bet tagad maksa noteikta 25 lati, saka E. Štreihfelds. Tāpēc viņš uzskata, ka taisnīgāk būtu visiem maksāt nelielu nomas maksu, nevis pieprasīt lielu naudu no cilvēkiem, kuriem ir jārīko bēres. "Nelielu naudu iekasēt ir grūtāk nekā nodevu uzreiz no tiem, kuri rīko bēres," konstatē E. Štreihfelds.

Līdzīga prakse jau ieviesta Jūrmalā. Tur kopš 2002. gada tiek iekasēta nomas maksa par kapavietu. Neatkarīgā pašvaldības kapitālsabiedrībā Jūrmalas kapi uzzināja, ka līdz 2008. gadam iedzīvotājiem bija jāmaksā 30 santīmu par kvadrātmetru, bet tagad – 50 santīmu bez PVN. Divvietīgas kapavietas noma izmaksājot 10 lati gadā.

Rīgas kapsētās notiek uzmērīšana, bet līgumu slēgšana par kapavietas nomu pašlaik ir apturēta. To uzsāka šā gada sākumā. Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko norāda, ka jautājums par nomas maksas ieviešanu kapsētās nav aktuāls un nekas tāds plānots netiek.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais