Ušakovs uzsāk jaunu tradīciju,Rīgas domē pirmoreiz valsts svētku svinīgā sēde

© Raitis Plauks F64

Rīgas domes svinīgā sēde šodien tika atklāta, deputātiem dziedot Latvijas valsts himnu.

Kā novēroja aģentūra LETA Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) himnu dziedāja centīgi, tomēr vairāki viņa frakcijas biedri himnu nedziedāja, lai gan kājās bija piecēlušies.

Ušakovs svinīgajā sēdē uzrunājot Rīgas domes deputātus, sacīja, ka kopš neatkarības atjaunošanas šāda sēde Latvijas galvaspilsētas pašvaldībā notiek pirmo reizi, un viņš ir gandarīts, ka tieši viņam ir tas gods uzsākt šo nozīmīgo tradīciju.

Tomēr Rīgas mērs piedāvāja saviem kolēģiem politiķiem un amatpersonām, kas strādā citās pašvaldībās, ministrijas, valdībā, parlamentā uzsākt jaunu tradīciju - regulāri atskaitīsities iedzīvotājiem par padarītiem darbiem. "Pašlaik tas parasti notiek tikai īsi pirms vēlēšanām, kad mēs jau drīzāk varam runāt par priekšvēlēšanu kampaņu. Taču mums ir viena īpaša diena - Latvijas valsts dzimšanas diena. Tieši 18.novembrī valsts un pašvaldību vadītājiem būtu jāpastāsta par to, kas ir izdarīts gada laikā savā pilsētā vai novadā, ministrijā, valdībā vai parlamentā."

"Ir pagājuši nedaudz vairāk par četriem mēnešiem, kopš strādā šī sasaukuma Rīgas dome. Mums bija jāuzsāk darbs apstākļos, kurus nevar nosaukt par viegliem. Lai pārvarētu krīzi, Rīgas domes vadība izvirzīja skaidras, pamatotas prioritātes - sociālo jomu, izglītību, drošību un ekonomisko attīstību," sacīja Ušakovs.

Savā uzrunā Rīgas mērs atskaitījās par vairākiem padarītajiem un plānotajiem darbiem. Viņš minēja, ka 2009.gada budžeta grozījumos finansējums sociālajai jomai tika palielināts par pusotru miljonu latu. Neskatoties uz saspringtu situāciju un striktām prasībām no starptautisko kreditoru puses ir pieņemts lēmums gadumijā izmaksāt 1,2 miljonus latus pabalstiem pārtikas iegādei trūcīgajiem rīdziniekiem. 2010.gada budžetā finansējums sociālajiem pabalstiem netiks samazināts. Rīgas dome turpina nodrošināt atlaides sabiedriskajā transportā, neskatoties uz to, ka finansējums šai jomai tika samazināts.

"Šodien man ir iespēja no šīs tribīnes atskaitīties par padarīto, pateicoties tam, ka Rīgas domes vadības darba pamatā tagad ir divi galvenie principi. Pirmkārt, politiķi, kas strādā domes vadībā, nedala cits citu pēc partejiskas piederības, un līdz ar to visi lēmumi, pat paši grūtākie, tiek pieņemti ātri un efektīvi. Tas ir īpaši svarīgi krīzes laikos, kad nevienam nav tiesību kavēties ar lēmumu pieņemšanu. Otrkārt, politiķi, kas strādā domes vadībā, nedala rīdziniekus labojos un sliktajos. Mēs strādājām visu mūsu galvaspilsētas iedzīvotāju interesēs, neskatoties uz viņu sociālo statusu, dzimto valodu vai reliģisko piederību. Ne vārdos, bet darbos šeit, Rīgā, tiek panākta vienotība," sacīja Ušakovs.

Jau ziņots, ka par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 91.gadadienai šodien plkst.12.30 notika svinīga Rīgas domes sēde.

Kā aģentūrai LETA stāstīja domes darbinieki, iepriekš šādas sēdes nav rīkotas. Svinīgo sēdi ir sasaucis Rīgas mērs.

Ušakovs uzskata, ka galvaspilsēta ir viena no centrālajām vietām valstī, kur jāatzīmē Latvijas neatkarības iegūšana, un uzskata par pašsaprotamu to, ka pašvaldībā jārīko svinīgs pasākums, aģentūrai LETA sacīja Rīgas mēra preses sekretāre Anna Kononova.

Kā ziņots, sākot strādāt šī sasaukuma domei, pirmo reizi par godu šādam gadījumam tika dziedāta Latvijas himna.

Savukārt vakarā domes vadība kopā ar īpaši izredzētiem viesiem pie šampanieša glāzes plāno no balkona vērot svētku salūtu.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Kononova, uz vakara pasākumu ielūgti aptuveni 30 cilvēki - pārstāvji no Saeimas prezidija, ministri, domes komiteju priekšsēdētāji.

Kopā ar ielūgtajām personām arī domes vadība plānojot noskatīties uguņošanu. Pasākuma izmaksas uz vienu cilvēku varētu būt ap trim latiem, pieļāva Kononova.

Svarīgākais