Rīgā notiks pirmais Baltijas-Spānijas drošības un aizsardzības politikas seminārs

Šogad Baltijas valstis un Spānija uzsāk jaunu sadarbības iniciatīvu - Baltijas-Spānijas drošības un aizsardzības politikas semināru, ko Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) organizēs 1.decembrī Rīgā.

Seminārs paredzēts kā augsta līmeņa tikšanās, kurā Baltijas valstu un Spānijas aizsardzības ministriju un ārlietu ministriju pārstāvji, akadēmiķi un pētnieki diskutēs par aktuālajiem starptautiskās drošības politikas jautājumiem, aģentūra LETA uzzināja AM.

Seminārā plānots diskutēt par NATO izaicinājumiem 21.gadsimtā un jauno NATO Stratēģisko koncepciju, Spānijas prezidentūras Eiropas Savienībā (ES) drošības un aizsardzības politikas prioritātēm, kā arī par sadarbību ar partnervalstīm.

Baltijas valstīm ir ļoti nozīmīga izdevība pirmo reizi iesaistīties NATO Stratēģiskās koncepcijas izstrādē, kas dod iespēju veicināt alianses solidaritāti un politisko vienotību. Jaunās NATO Stratēģiskās koncepcijas izstrādei būtu jāveicina izpratne par vienlīdzīgām drošības garantijām alianses dalībvalstīm, kā arī alianses dalībvalstu vienotība jautājumā par NATO mērķiem un izaicinājumiem 21.gadsimtā.

ES prezidentūras rotācija vienmēr ir nesusi jaunus virzienus ES darba kārtībā. Spānijas premjerministra Hosē Luisa Rodrigesa Sapatero paziņojums par Spānijas prezidentūru ES apliecina, ka tā būs ļoti ambicioza un 2010.gada pirmajā pusgadā ES drošības politikā varētu būt sagaidāmas jaunas vēsmas. Baltijas-Spānijas drošības un aizsardzības politikas seminārs dos iespēju pārrunāt Spānijas prezidentūras ES prioritātes un to ietekmi uz starptautisko drošību un aizsardzību, norāda AM.

Semināra noslēguma daļā tiks pārrunāts arī jautājums par sadarbību ar partnervalstīm, kurā semināra dalībniekiem varētu būt dažādi viedokļi. Drošības izaicinājumi ES un NATO kaimiņvalstīs un Krievijas ārpolitika ir to jautājumu vidū, ko plāno pārrunāt šajā darba sesijā.

Svarīgākais