Atļauja Rīgā cirst jāpamato

Uzzinot par kārtējo koku ciršanas ieceri galvaspilsētā, rīdzinieki mēdz reaģēt dažādi. Ir gadījumi, kad tiek saņemti vairāki simti un pat tūkstoši aptaujas anketu, un ir reizes, kad sabiedriskajā apspriešanā piedalās uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi aktīvisti.

To var izskaidrot ar, nosacīti dēvējot, vietas aktualitāti. Tomēr, lai arī lielākā daļa iedzīvotāju gandrīz vienmēr būs automātiski pret koku iznīdēšanu, pašvaldība mēdz pieņemt arī citu lēmumu.

Trešdien, 28. novembrī, beidzas publiskā apspriešana par koku ciršanas ieceri Slokas ielā 1. Tur paredzēta viesnīcas rekonstrukcija un daudzstāvu dzīvojamās ēkas jaunbūve. Lai īstenotu šo projektu, jānocērt osis, divas kastaņas un baltegles, trīs liepas, septiņas kļavas un septiņi bērzi. Kāda būs iedzīvotāju nostāja un kādu lēmumu pieņems Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisija? Lai cilvēki saprastu, kāpēc tiek pieņemts publiskās apspriešanas rezultātiem pretējs lēmums, ar iedzīvotājiem ir jārunā un jāskaidro, atbild Rīgas pilsētas būvvaldes Apstādījumu inspekcijas vadītāja Aija Baķe. Viņa stāsta, ka komisija izvērtē visus argumentus – gan iedzīvotāju, gan arboristu, gan dažādu institūciju – un tikai tad gatavo galīgo lēmumu. Lai viņu viedokli ņemtu vērā, arī iedzīvotājiem publiskajā apspriešanā ir jāpamato, kāpēc viņi atbalsta koku ciršanas iecerei vai iebilst pret to. Nepietiek uzrakstīt dažus vārdus – «esmu pret».

Piemēram, pie Rīgas Dzemdību nama Apstādījumu saglabāšanas komisija atļāva cirst kokus un noteica zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu koku izciršanas dēļ – 2264,80 latu, kaut arī šo priekšlikumu noraidīja pārliecinošs publiskās apspriešanas vairākums jeb 27 iedzīvotāji. To atbalstīja viens un daļēji atbalstīja arī viens. Miera ielā 45 plānots izbūvēt autostāvvietu un ietves, lai braucējiem un gājējiem satiksmi padarītu ērtāku. Tālab pie Rīgas Dzemdību nama jānocērt desmit kļavas, pieci bērzi, goba un liepa. Rīgas pilsētas būvvalde norāda, ka izbūve tiks veikta, respektējot zemes gabalā augošos krūmus un koku, tiks iestādīti dekoratīvi stādījumi.

Bet tieši pirms diviem gadiem tika apturēta koku ciršanas iecere Pils laukumā, tobrīd nosargājot kļavu un 24 liepas. Pret koku iznīcināšanu skaļi iebilda iedzīvotāji. Viņu aktivitāte bija salīdzinoši liela – tika saņemts gandrīz 500 aptaujas anketu un daži iesniegumi. Apstādījumu saglabāšanas komisija nostājās iedzīvotāju pusē, norādot, ka konceptuāli projekts nav pamatots un iecere par koku ciršanas pamatotību nepārliecina. A. Baķe noteic, ka pagaidām iecere par Pils laukuma rekonstrukciju, arī par koku izciršanu, ir nolikta plauktā, bet būtu tikai loģiski, ja laukumu reiz sakārtotu. Jo arī Rīgas pili tagad sāk rekonstruēt un restaurēt.

Pašlaik stopkrāns norauts 22 koku ciršanai K. Valdemāra ielā. Tur iecerēts būvēt daudzstāvu daudzdzīvokļu un biroja ēku. Apstādījumu saglabāšanas komisija šo jautājumu skatīs atkārtoti. A. Baķe informē, ka publiskajā apspriešanā saņemtas 1200 aptaujas anketas.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais