Sabrukušais nams Rīgā var uzgāzties virsū sinagogai

© F64 Photo Agency

Liedzot nesabrukušās mājas daļas iedzīvotājiem uzturēties savos dzīvokļos, aizvadītajā piektdienā Rīgā, Peitavas ielā 9/11 (pretim sinagogai), sabrukušā nama demontāža tiks uzsākta jau tuvākajās dienās. «Kavēties nedrīkst, kas notiks, ja tas nams uzbruks virsū sinagogai,» apsekojot notikuma vietu, satraukumu neslēpa Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Demontāžas darbi par saviem līdzekļiem būs jāveic ēkas lielākajam īpašniekam SIA Citra Peitavas, kam pieder trīs ceturtdaļas no īpašuma. Uzņēmuma piesaistītie nama apsaimniekotāji apņēmušies līdz šodienai izstrādāt darbu veikšanas projektu, ko saskaņos ar Rīgas pilsētas būvvaldi, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPAI) un īpašuma departamentu. Iecerēts, ka nepieciešamo lēmumu Rīgas dome ārkārtas sēdē pieņems jau šodien un varēs uzsākt darbus.

Saskaņā ar VKPAI prasībām īpašniekiem būs jāsaglabā ēkas vēsturiskā fasāde un tās centrālā, dzīvokļu īpašnieku apdzīvotā daļa, bet abi ēkas gali, kas mājai piebūvēti vēlāk, jānojauc.

Kaut arī brūkošajai ēkai ir kultūrvēsturiska vērtība, tās tehniskais stāvoklis ir tik slikts, ka to vairs nav iespējams atjaunot, tāpēc VKPAI jau 2009. gada septembrī devusi piekrišanu daļējai tās demontāžai. Tomēr SIA Citra Peitavas kā lielākais īpašnieks kavējies ar nepieciešamo dokumentu noformēšanu un par mājas neatjaunojamās daļas demontāžu ar līdzīpašniekiem vienojies tikai dažas dienas pirms ēkas sabrukšanas 22. novembrī.

Ēkas iedzīvotāji gan ir izbrīnīti par to, kādēļ ap brūkošo namu ažiotāža sacelta tieši pašlaik, jo namā kaut kas sabrucis vai iebrucis regulāri. Viens no ēkas iedzīvotājiem, kas nevēlējās, lai tiktu publicēts viņa vārds, savā dzīvoklī atradies arī iebrukuma laikā un neko īpaši atšķirīgu no ikdienas nav izjutis. N. Ušakovs un klātesošie speciālisti gan centās pārliecināt, ka neesot prognozējams, kurā virzienā var notikt nākamais nobrukums, tāpēc pašu drošības dēļ iemītniekiem vismaz uz laiku jāatrod cita dzīvesvieta.

Dzīvokļu īpašnieki uzskata, ka SIA Citra Peitavas nemaz nav bijuši ieinteresēti ēkas uzturēšanā kārtībā un dažādi centušies izdzīvot viņus, piemēram, bez pamata atslēdzot ūdeni. Esot bijuši arī mēģinājumi pārpirkt saglabājamajā ēkas daļā esošos dzīvokļus, taču cena bijusi nepieņemama. «Viņi piedāvāja pārpirkt mūsu dzīvokļus par 500 USD kvadrātmetrā, bet viņu īpašumā esošo neapdzīvojamo graustu viņi piedāvāja pārpirkt par 2500 USD kvadrātmetrā,» stāstīja dzīvokļa iemītnieks.

Neatkarīgajai izdevās sazināties ar SIA Citra Peitavas, taču, uzzinājuši par laikrakstu interesējošo jautājumu, viņi atzinās, ka tieši pašlaik ir neatliekama, svarīga tikšanās un sarunai nav laika.

Par nama Peitavas ielā 9/11 īpašnieku Citra Peitavas kļuva jau 2003. gadā. Darījums bija daļa no vērienīgā projekta Jaunā vecpilsēta pārpirkšanas no SIA Investa Source. Tolaik jaunais īpašnieks solīja, ka projektā tiks ieguldīti apmēram 50 miljoni USD, taču vismaz Peitavas ielas nama iedzīvotāji šajos gados neesot manījuši ne mazāko vēlmi attīstīt šo īpašumu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.