Rīgas dome lems par Peitavas ielas grausta sakārtošanu; ēkas īpašnieki ir piekrituši veikt darbus

© F64 Photo Agency

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs šodien bija sasaucis darba sanāksmi pie ēkas Peitavas ielā 9/11, kas daļēji sagruva 23.novembra vakarā.

Sapulcē piedalījās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadība, Rīgas domes Īpašuma departamenta un Būvvaldes vadītāji, kā arī Valsts policijas pārstāvji.

Tika nolemts sasaukt Rīgas domes ārkārtas sēdi, lai pieņemtu lēmumu par grausta piespiedu sakārtošanu. Mājas īpašnieki ir piekrituši veikt un arī apmaksāt nepieciešamos darbus.

Veicot mājas sakārtošanas darbus, netiks nojaukta tās fasādes daļa, kas ir arī valsts nozīmes kultūras piemineklis.

„Kopš 2011.gada augusta Rīgas dome jau ir sakārtojusi 60 graustus. Kopumā graustu sarakstā ir 410 būves, no kurām 232 ir tādas, kas apdraud apkārtējo drošību. Jāuzsver, ka tikai 6% no visām šīm būvēm pieder pašvaldībai, pārējās ir privātīpašumi, tāpat kā Peitavas ielas māja”, norāda Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

„Tieši šajā sasaukumā pirmo reizi tika uzsākta plānveidīga un visaptveroša programma cīņai ar graustiem, kuri apdraud cilvēkus un degradē pilsētas vidi. Ir jau zināmi rezultāti, nojauktas vairākas bēdīgi slavenas būves, piemēram Gunāra Astras ielā 4a, un šo darbu mēs turpināsim”, uzsver domes priekšsēdētājs.

Mājai Peitavas ielā 9/11 ir vairāku līdzīpašnieku privātīpašums. Ēka atrodas kritiskā stāvoklī un apdraud apkārtējo drošību. Tajā tiek apdzīvoti četri dzīvokļi, taču kopš 23.novembra iemītniekiem ir aizliegts tajos atrasties drošības apsvērumu dēļ.

Jau kopš 2009.gada ir izstrādāts grausta sakārtošanas projekts, taču īpašnieki nebija vienojušies par projekta realizāciju.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.