Rīgas dome budžeta deficītu palielina par 10 miljoniem latu

Rīgas domes deputāti šodien pieņēma grozījumus pašvaldības šā gada budžetā, kuros budžeta deficītu plānots palielināt par vairāk nekā desmit miljoniem latu.

Līdz ar to deficīts sasniegs 57 miljonus latu jeb 13% no kopējiem plānotajiem ieņēmumiem.

Grozījumos paredzēts, ka pašvaldības kopējie ieņēmumi šogad samazināsies par 8,04 miljoniem latu, savukārt izdevumi pieaugs par 2,17 miljoniem latu.

Tika noraidīti visi opozīcijas priekšlikumi.

Kā vakar skaidroja Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse, domes pamatbudžetā problēmu neesot un ieņēmumi tiekot iekasēti atbilstoši prognozēm, bet problēmas esot ar privatizācijas fondu, kas slikti pildoties. Tādēļ nepieciešams celtniecībai vajadzīgo finansējumu novirzīt no investīciju programmas.

Investīciju programmā finansējumu plānots piešķirt M.Čehova Rīgas Krievu teātra ēkas rekonstrukcijai - 1,9 miljonus latu, kā arī vairākiem izglītības iestāžu rekonstrukcijas darbu uzsāktajiem objektiem - Mīlgrāvja Daiļamatniecības skolai 154 012 latus, pirmsskolas izglītības iestādei Viestura prospektā 57 - 598 261 latu, Rīgas 15.vidusskolai - 305 862 latus, Rīgas 13.vidusskolai - 361 187 latus, Rīgas sanatorijas internātpamatskolai - 1 515 787 latus, energoefektivitātes paaugstināšanai izglītības iestādēs - 403 710 latus un siltināšanai - 182 281 latu, kā arī ugunsdrošības signalizācijas ierīkošanai 131 330 latus.

Finansējums šiem objektiem iepriekš bija plānots no privatizācijas fonda, līdzekļu piešķiršana no investīcijas programmas ļaušot pabeigt vai turpināt jau sāktos darbus.

Plānots, ka domes budžeta kopējie ieņēmumi šogad samazināsies par 8,04 miljoniem latu, pamatbudžeta ieņēmumi palielināsies par 2,34 miljoniem latu, bet speciālā budžeta ieņēmumi samazināsies par 10,34 miljoniem latu.

Paredzēts, ka pašvaldības budžeta kopējie izdevumi palielināsies par 2,17 miljoniem latu, tostarp pamatbudžeta izdevumi palielināsies par 8,21 miljonu latu, bet speciālā budžeta izdevumi samazināsies par 6,05 miljoniem latu.

Saskaņā ar grozījumu projektu pašvaldības ieņēmumi šogad plānoti 435,4 miljonu latu apmērā, bet izdevumi - 492,45 miljoni latu.

Augustā pieņemtie budžeta grozījumi paredzēja, ka pašvaldības budžeta ieņēmumi būs 443,4 miljoni latu, izdevumi - 490,46 miljoni latu, bet deficīts sasniegs 47 miljonus latu.

Kā aģentūrai LETA iepriekš skaidroja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), šis deficīts esot tikai šķietams, jo pašvaldībai pietiekot uzkrājumu, no kuriem segt šo starpību starp ieņēmumiem un izdevumiem.

Tiknuse aģentūrai LETA sacīja, ka iepriekšējos piecos gados Rīgas pašvaldība uzkrājusi ap 86 miljoniem latu, ar ko pilnībā pietiekot deficīta segšanai.

Šī gada izmaksas tiks finansētas no šī gada ieņēmumiem, teica Ušakovs, piebilstot, ka "deficīts veidojas investīciju projektu dēļ un uzkrājumi faktiski tiek izlietoti investīcijās".

Svarīgākais