Tiesa atceļ par miera traucēšanu Kaņepes Kultūras centram policijas uzlikto sodu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien atcēla Rīgas Pašvaldības policijas lēmumu par naudas soda uzlikšanu 200 latu apjomā un izbeidza administratīvā procesa lietu vienā no Kaņepes Kultūras centra un Rīgas pašvaldības tiesas procesiem par miera traucēšanu.

Tiesas lēmumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā, aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Oksana Hvostova.

Kopumā pret Kaņepes Kultūras centru ir sāktas trīs lietas. 20.novembrī tiks pasludināts nolēmums citā administratīvā pārkāpuma lietā, kurā Kaņepes Kultūras centram tiek pārmesta sabiedriskā miera traucēšana. Savukārt trešā administratīvā pārkāpuma lieta tiks skatīta 2013.gada 29.augustā.

Šoruden Kaņepes Kultūras centram uz divām nedēļām nācās savu darbību pārtraukt, jo iedzīvotāji sūdzējās par trokšņošanu un miera traucēšanu, kā arī tika noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli par kopējo summu 3430 lati.

Kaņepes Kultūras centra Sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Hlevinska iepriekš norādīja, ka pēc konsultēšanās ar zvērināta advokātu biroja "O.Cers un J.Jurkāns" advokātu Benno Butuli, kas ir uzņēmies aizstāvēt centra intereses tiesā, ir secināms, ka Rīgas domes saistošie noteikumi par Sabiedriskās kārtības noteikumiem Rīgā paredz, ka trokšņot aizliegts, ja tas traucē apkārtējo personu mieru, iestāžu, organizāciju normālu darbību, bet nav saistīts ar satiksmi vai pasākumiem, kas saskaņoti ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru, un troksnim nav pastāvīgs raksturs.

Par pastāvīga trokšņa radīšanu ar savu darbību vai bezdarbību, kas pārsniedz normatīvajos aktos noteiktos trokšņa normatīvus vai robežlielumus, vainīgā persona saucama pie atbildības likumā noteiktajā kārtībā. Tomēr Kaņepes Kultūras centrs uzsver, ka uz centra darbību šie noteikumi nevar attiekties.

Tā kā centrs ir kultūras iestāde, kas darbojas katru dienu, un tai ir reglamentēts darba laiks, tā ir uzskatāma par pastāvīgu uzņēmējdarbību, un daudzās iepriekšējās tiesvedības praksēs tieši šī "pastāvīga trokšņa" radīšana ir juridisks iemesls, lai nebūtu iespējams ierosināt administratīvās lietas. Savukārt, ja troksnim ir pastāvīgs raksturs, tad šajā gadījumā tiek piemēroti Ministru kabineta noteikumi, kuri paredz šī trokšņa noteikšanai veikt decibelu mērījumus, norāda Hlevinska.

Mūzikas atskaņošana ietilpst kultūras un izklaides iestāžu pastāvīgajā komercdarbībā, un par to var sodīt tikai tad, ja ar verificētu mērierīci ir konstatēts trokšņa normas pārkāpums.

Hlevinska uzsvēra, ka, nespējot rast situācijas risinājumu Rīgas domē, Rīgas Pašvaldības policija piemēro sodus kultūras iestādēm, saprotot, ka tiesa tos vēlāk, iespējams, atcels. Tādā veidā vismaz uz kādu laiku tiek nomierināti apkārtējie iedzīvotāji. Taču šāda "strausa politika" nekādā veidā nerisina problēmu saknē, proti, kā sabalansēt izklaides iestāžu normālu darbību ar apkārtējo iedzīvotāju interesēm.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.