Pirmā Getliņos izaudzētā zemeņu raža veikalos būs pieejama jau šonedēļ

Jau nedēļas beigās veikalos būs nopērkamas pirmās Getliņos audzētās zemenes. Tās tiks fasētas plastmasas trauciņos pa 200 gramiem katrā. Zemeņu tirdzniecības tiesības uzņēmums likumā noteiktajā kārtībā noteiks izsolē.

"Getliņi EKO" pērn kļuva slaveni ar saviem lielaugļu oranžajiem tomātiem. Tagad, lai pilnībā aizpildītu uzņēmuma 3625 kvadrātmetrus lielo siltumnīcas platību, eksperimentālā kārtā līdzās tomātiem tiek audzētas arī zemenes. Šī gada septembrī Getliņos tika iestādīti 800 podiņi zemeņu, pa diviem stādiem katrā. Plānots, ka katrs stāds saražos aptuveni 100-200 gramus lielu ražu. Iestādīta mūsu reģionā līdz šim neizmantota zemeņu šķirne "Florin".

"Izvēlēto zemeņu šķirni, kas šobrīd Latvijā nekur citur netiek audzēta, kā vienīgo, kas spētu sadzīvot vienā siltumnīcā ar tomātiem, ieteica mūsu holandiešu konsultanti," informēja "Getliņi EKO" agronoms, atzīstot, ka pasaulē nekur nevienā siltumnīcā kopā ar tomātiem neko neaudzē. "Mēs esam uzdrīkstējušies. Tam rezultāts redzams šodien - 7.novembrī, kad Latvijas klimatiskajai joslai pavisam netipiskā laikā varam ievākt pirmo vietējo zemeņu ražu, kas turklāt ir dabīgas un nesatur nekādas ķīmijas," tā Getliņu agronoms.

"Getliņi EKO" siltumnīcā, kas tiek apsildīta, izmantojot elektroenerģijas ražošanas procesā radīto siltumu, jau pavisam drīz būs arī sezonas pirmā tomātu raža. Jau decembra sākumā oranžie tomāti būs pieejami veikalos. Šis ir pirmais gads, kad vietējie Latvijas tomāti tik ātri nonāks tirdzniecībā. Turklāt, kā informēja uzņēmuma vadība, šogad tomātu būs vismaz divreiz vairāk nekā pērn. "Getliņi EKO" šogad saražos 120 tūkstošus tonnu tomātu pērn iespēto 57 tūkstošu tonnu vietā", pārliecināta uzņēmuma valdes locekle Aija Breikša.

"Esmu lepns par uzņēmuma paveikto. Radoši strādājot, esam panākuši, ka atkritumu pārstrādes rezultātā saražoto siltumu nevis vienkārši izpūšam vējā, bet izmantojam, lai izaudzētu ekoloģiski tīru Latvijas produktu", uzsver Rīgas vicemērs Andris Ameriks, paužot pārliecību, ka gan zemenes, gan Getliņos audzētie tomāti, lai gan, iespējams, būs nedaudz dārgāki, tomēr kvalitātes ziņā ir ievērojami labāki par importētajiem produktiem.

SIA "Getliņi EKO" nodarbojas ar Baltijas lielākā atkritumu poligona Getliņi apsaimniekošanu Rīgas rajonā, Stopiņu novadā, un īsteno lielāko vides aizsardzības projektu Baltijas valstīs. Vairāku gadu garumā Getliņu poligonā veiktās investīcijas atkritumu apsaimniekošanā un elektroenerģijas ražošanā ir apliecinājušas savu efektivitāti, finansiālo atdevi un labvēlīgu ietekmi uz vides saudzēšanu.

Jau ziņots, ka šodien Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, uzņēmuma kapitāldaļu turētāja pārstāvis Andris Ameriks apmeklēja Getliņi EKO", lai novērtētu pirmo šajā uzņēmumā izaudzēto zemeņu ražu un pārrunātu uzņēmuma šī gada darbības rezultātus.

Latvijā

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" būvprojektēšanas vadlīnijas ir mainījušās simtiem reižu, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja bijušais par "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgās SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris.