Tūkstošiem rīdzinieku saņems pārtikas pabalstu

Turpmāk Rīgā būs iespējams saņemt vienreizēju 30 latu pabalstu pārtikas iegādei. Pašvaldība ir spiesta pieņemt šādu lēmumu un atrast 1,2 miljonus latu, jo Rīgas domes Labklājības departaments plāno, ka pēc šāda veida palīdzības varētu vērsties 36 445 rīdzinieki.

Vienreizējs pabalsts palīdzībai pārtikas iegādei būs paredzēts trūcīgiem iedzīvotājiem, jo pašlaik Rīgā nav saistošo noteikumu, kuros būtu reglamentēta naudas piešķiršana konkrēti pārtikas iegādei. Trīsdesmit latu pabalstu saņemtu ģimenes ar bērniem, kurās ir vismaz viena darbspējīga persona un ienākumi nepārsniedz 90 latu mēnesī katram ģimenes loceklim. Pārtikas pabalsts pienāktos arī vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmējiem vai personām, kuras saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu un kuru ienākumi nepārsniedz 144 latus katram ģimenes loceklim mēnesī. Vēl viens nosacījums – cilvēkam pēdējos 12 mēnešus jābūt deklarētai dzīvesvietai Rīgā. Lai saņemtu pabalstu, līdz nākamā gada 31. janvārim sociālajā dienestā jāiesniedz iesniegums un jāaizpilda iztikas līdzekļu deklarācija. Sociālais dienests piešķirto pabalstu izmaksās līdz nākamā gada 1. aprīlim.

Situācija Rīgā kļūst dramatiska, arī Labklājības departamenta speciālisti norāda, ka pieaug sociālo dienestu klientu skaits. Jau vasarā tika konstatēts, ka galvaspilsētā trūcīgo personu skaits palielinājies par 53 procentiem. Šā gada desmit mēnešos Rīgas domes Sociālās palīdzības administrēšanas informatīvajā sistēmā reģistrētā vecuma pensija ir vidēji 144 lati, bet 90 procentiem ģimeņu ar bērniem ienākumi mēnesī ir tikai līdz 90 latiem katram, jo pieaug bezdarbnieku skaits. Tāpēc ģimenēs ar bērniem ienākumu līmenis uz vienu ģimenes locekli ir ļoti zems. To apliecina fakts, ka Rīgā šā gada pirmajā pusgadā garantēto minimālo ienākumu pabalstu visvairāk saņēmuši vecāki ar bērniem – gandrīz 70 procentu no visiem. Sociālajos dienestos pēc materiālās palīdzības vēršas arī cilvēki, kuriem ir parādsaistības, un viņu skaits arī palielinās.

Labklājības departamentā prognozē, ka sarežģītās ekonomiskās situācijas dēļ pabalsta saņēmēju skaits diemžēl var pārsniegt prognozēto, tāpēc deviņi procenti no kopējās pabalstam paredzētās summas tiktu izlietota, operatīvi reaģējot uz pabalsta saņēmēju skaita izmaiņām.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais