Rīgas dome gadumijā palīdzēs trūcīgākajiem rīdziniekiem

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja atbalstīja un nolēma virzīt izskatīšanai Rīgas domē saistošo noteikumu projektu "Noteikumi par palīdzību pārtikas iegādei".

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC): "Arvien lielāks skaits rīdzinieku vēršas sociālajā dienestā pēc palīdzības, un pašvaldības pienākums ir palīdzēt maksimāli daudziem grūtībās nonākušiem cilvēkiem. Tas saskan arī ar mūsu prioritātēm, kurās sociālā palīdzība ir noteikta par vienu no galvenajiem Rīgas domes uzdevumiem. Esmu pārliecināts, ka mūsu pienākums ir palīdzēt cilvēkiem iegādāties visnepieciešamāko."

Arī Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Kurdjumovs (SC) uzsver: "Gada nogale ir laiks, kad tie rīdzinieki, kam visvairāk vajadzīga palīdzība no pašvaldības, šo palīdzību gaida un arī saņem. Arī šogad Rīgas dome palīdzēs atbilstoši pilsētas budžeta iespējām, un daudziem cilvēkiem tas būs savlaicīgs un labs atspaids."

Saistošo noteikumu projektā paredzēts, ka Rīgā gadumijā tiks izmaksāts vienreizējs pabalsts ar mērķi sniegt vienreizēju materiālu atbalstu bērniem, vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmējiem un personām, kuras saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu.

Pabalsta apmēru vienai personai plānots noteikt 30 latu apmērā.

Tiesības saņemt šo pabalstu būs personām, kuras pamata dzīvesvietu ir deklarējušas Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ne mazāk kā divpadsmit mēnešus pirms pabalsta pieprasīšanas, dzīvo atbilstoši norādītajai adresei un kuru vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz: ģimenēs ar bērniem, kurās ir vismaz viena darbspējīga persona - 90 latu katram ģimenes loceklim mēnesī; ģimenēs, kurās ir vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmēji, vai personas, kuras saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu un vismaz viena darbspējīga persona - 90 latu katram ģimenes loceklim mēnesī; ģimenēs, kurās ir tikai vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmēji vai personas, kuras saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, un nav nevienas darbspējīgas personas -144 lati katram ģimenes loceklim mēnesī.

Paredzēts, ka, lai saņemtu pabalstu, pabalsta prasītājam vai tās likumīgajam pārstāvim līdz 2010.gada 31.janvārim būs jāvēršas sociālajā dienestā ar iesniegumu par pabalsta piešķiršanu un jāaizpilda iztikas līdzekļu deklarācija (ja konkrētajai personai jau nav spēkā esošas iztikas līdzekļu deklarācijas).

Ja tiks nokavēts minētais termiņš, pabalstu saņemt nevarēs.

Mutvārdu iesniegumu tūlīt pēc tā saņemšanas sociālā dienesta sociālā darba speciālists noformēs rakstveidā, un pabalsta prasītājs to parakstīs.

Pabalstu nepiešķirs tiem, kas atrodas valsts vai pašvaldības apgādībā.

Saistošo noteikumu projektā paredzēts, ka Sociālais dienests ne vēlāk kā desmit dienu laikā no dienas, kad saņemts iesniegums un aizpildīta iztikas līdzekļu deklarācija, pieņems lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt.

Pabalstu paredzēts izmaksāt, to pārskaitot pabalsta saņēmēja norādītajā norēķinu kontā vai izmaksājot to skaidrā naudā.

Piešķirto pabalstu Sociālais dienests izmaksās līdz 2010.gada 1.aprīlim.

Sociālā dienesta lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt varēs apstrīdēt Rīgas domes Labklājības departamentā, savukārt Labklājības departamenta lēmumu varēs pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Pēc saistošo noteikumu pieņemšanas Rīgas domē tie tiks nosūtīti izvērtēšanai Latvijas Republikas Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrijai. Ja ministrijai 30 dienu laikā nebūs iebildumu, saistošie noteikumi tiks publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un Rīgas domes mājas lapā www.riga.lv un stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Labklājības departaments plāno, ka pēc pabalsta varētu vērsties 36 445 personas, un šim mērķim ir nepieciešams finansējums 1.2 miljonu latu apmērā. 200 tūkstošus no šīs summas plānots izlietot šogad, pārējo - nākamgad. Sarežģītās ekonomiskās situācijas dēļ pabalsta saņēmēju loks varēti pārsniegt prognozēto, tāpēc 9% no kopējās pabalstam paredzētās summas plānots izlietot, operatīvi reaģējot uz pabalsta saņēmēju skaita izmaiņām.