Rīgā mikroautobusu vadītāji visbiežāk sodīti par pārbāztiem busiņiem

© F64 Photo Agency

Rīgā mikroautobusu pārvadājumu biznesā joprojām tiek atklāti daudzi pārkāpumi, un šogad Rīgas domei nav izdevies uzlabot pārvadājumu kvalitāti. Joprojām nav īstenota plānotā mikroautobusu reforma, jo konkursa rezultāti tika pārsūdzēti.

Rīgas domes saistošajos noteikumos ir paredzēts, ka mikroautobusā nedrīkst stāvēt kājās, tiem jāapstājas pieturvietās utt. Šoferi šīs prasības pārkāpj regulāri, īpaši sastrēgumstundās. Gadās, ka busiņa salonā ir uzraksts, ka pieejamas tikai sēdvietas, bet tik un tā vadītājs salonā atļauj kāpt pasažieriem, kamēr tas ir piebāzts līdz pēdējai iespējai. Aizvien viens no biežākajiem pārkāpumiem ir arī biļešu neizsniegšana, īpaši – brīvdienās.

Rīgas domes Satiksmes departamentā (SD) informē, ka šogad deviņos mēnešos pārbaudīti 3578 mikroautobusi un sodos iekasēti 28 000 latu. SD Satiksmes departamenta Kontroles dienests saskaņā ar pārvadājumu līgumu piemērojis līgumsodus 413 gadījumos, bet administratīvi sodījis 624 mikroautobusu vadītājus. Kopumā kontroles dienests par administratīvajiem pārkāpumiem ir iekasējis 7493 latus, savukārt par pārvadājuma līguma nosacījumu nepildīšanu pārvadātājiem izrakstījis līgumsodus 28 340 latu apmērā, skaitļus precizē SD komunikācijas speciāliste Una AhunaOzola.

Kontroles dienests pastiprināti kontrolē tos pārvadātājus, par kuru apkalpotajiem mikroautobusiem tiek saņemtas iedzīvotāju sūdzības. Pasažieri par pārkāpumiem var informēt, piezvanot uz SD Satiksmes vadības centra un uzņēmuma Rīgas satiksme bezmaksas tālruņiem. Visbiežāk sūdzības ir par pieļaujamā pasažieru skaita pārsniegšanu, biļešu neizsniegšanu, saskaņotā maršruta neievērošanu un mikroautobusu vadītāju netikumu smēķēt, vadot transportlīdzekli.

Pagaidām noraidīti mikriņu pārvadātājfirmu lūgumi palielināt maksu par vienu braucienu. Pašlaik lielākoties maksa par braucienu ir 50 santīmu, pārvadātāji vēlējās to paaugstināt līdz 55 santīmiem. Šādu maksu viņi vēlējās arī tajos maršrutos, kur brauciens maksā 45 santīmus. Pašlaik mikriņi apkalpo 33 maršrutus.

***

PĀRKĀPUMI MIKRIŅOS

2012. gadā sodīti:

• par pieļaujamā pasažieru skaita pārsniegšanu – 184 vadītāji,

• par biļešu neizsniegšanu – 90 vadītāji,

• par saskaņotā maršruta neievērošanu – 40 vadītāji,

• par smēķēšanu pie stūres – 58 vadītāji.

Par šādiem pārkāpumiem var tikt piemērots līgumsods:

• 40 latu apmērā par pirmo pārkāpumu mēnesī,

• 100 latu apmērā par katru nākamo pārkāpumu mēnesī.

Pasažieri var informēt par konstatētajiem pārkāpumiem, rakstot sūdzību Kontroles dienestam vai zvanot Satiksmes vadības centram pa bezmaksas tālruni 80003600.

Pēc iespējas precīzi jānorāda mikroautobusa maršruta numurs, vadītāja vārds un uzvārds.

Avots: Satiksmes departamenta Kontroles dienests