Koncertzālei "Ave Sol" šodien 25 gadu jubileja

Ar jubilejas koncertu, kas notiks sestdien, 27. oktobrī, plkst. 16.00 koncertzāle "Ave Sol" (Citadeles ielā 7) svinēs savu 25 gadu jubileju.

Jauno kamermūzikas zāli Pētera Pāvila baznīcā, Citadeles ielā, pilsēta atklāja 1987. gada rudenī ar Rīgas kamerkora „Ave Sol” koncertu.

Pie diriģentu pults toreiz stājās maestro Imants Kokars. Recenzijas norādīja uz kora vokālo tīrskaņu un emocionāli piepildīto dziedājumu. Laikraksti toreiz rakstīja, ka koncertzāles ieskandēšana izraisījusi plašu mūzikas draugu interesi. Koncertzālē „Ave Sol” kora izpildījumā izskanēja arī tolaik jaunā latviešu kora mūzika - Pētera Plakida, Jura Karlsona, Paula Dambja darbi. Tie ir autori, kuru kora dziesmas aizvien ir kamerkora repertuārā.

Koncertzāles „Ave Sol” divdesmit piecu gadu pastāvēšanas laikā īpašajās muzikālajās programmās un radošajos vakaros uzstājušies mūziķi, literāti un aktieri. Publikai tie ir neaizmirstami mirkļi kopā ar Inesi Galanti, Māru Villerušu, Elīnu Garanču, Jāni Sproģi, Aivaru Krancmani, Žoržu Siksnu, Jautrīti Putniņu, Imantu Ziedoni, Elzu Radziņu, Baibu Indriksoni, Olgu Dreģi, Ditu Krenbergu, Ingu Pētersonu, jauno pianistu Reini Zariņu, kā arī citiem māksliniekiem.

Rīgas kori „Ave Sol” koncertzālē dzied Dziesmu svētku mēģinājumos, koru konkursos un festivālos. „Ave Sol” aicina viesos arī ārvalstu kora māksliniekus, bet pirmkārt tā ir leģendārā kamerkora „Ave Sol” mājvieta. Koncertzālē „Ave Sol” atskaņoti arī jaunākie kora mūzikas skaņdarbi un šeit publika iepazīst kamerkora „Ave Sol” ārvalstu viesturneju repertuāru. Koncertzāli iemīļojuši gan mūziķi, gan klausītāji un tā aizvien ir īpaša skatuve mūzikas notikumiem.

Jubilejas koncerta, kuru vadīs Orests Silabriedis, pirmajā daļā muzicēs Baiba Berķe un Pēteris Plakidis, Aija Ziņģīte, Rihards Zaļupe un Raimonds Petrauskis. Savukārt otrajā daļā klausītājus priecēs Karla Orfa ritma spēles par mīlestību - Jolantas Strikaites, Daumanta Kalniņa un Rīgas kamerkora „Ave Sol”, diriģenta Ulda Kokara vadībā, sniegums. Koncertā muzicēs arī Liene Kalnciema, Ilze Dzērve, Ieva Dzērve, Līga Paegle, Virdžīnija Mutlu, Mārtiņš Miļevskis, Normunds Everts, Valters Līcis.

Svarīgākais