Ušakovs un Ameriks spēlēs vienā komandā

© Romāns Kokšarovs

Ilggadējais Rīgas domes duets Andris Ameriks (Gods kalpot Rīgai – GKR) un Nils Ušakovs (Saskaņas centrs – SC) apzīmogojuši sadarbību nākamā gada pašvaldību vēlēšanām. Abi politiskie spēki 1. jūnijā Rīgā startēs zem viena karoga.

Izšķirošo lēmumu sestdien pieņēma GKR kongress balsojot. Par abu partiju kopīgu startēšanu Rīgas domes vēlēšanās nobalsoja pārliecinošs vairākums uz kongresu atnākušo GKR biedru, bet pret bija divi. Viens biedrs balsojumā atturējās. Vienotā Rīgas domes deputātu kandidātu saraksta nosaukums būs Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai jeb (SC/GKR). Šādā kombinācijā abi pilsētas politiskie smagsvari iecerējuši paņemt vismaz 51% no Rīgā pieejamajām balsīm. Kā saka N. Ušakovs – citu iespēju viņiem neesot.

Vērojot GKR un SC straujo tuvināšanos, politologi jau iepriekš paredzēja šāda dueta izveidi, jo neviens neprognozēja, ka izjukušā LPP/LC formējuma A. Amerika lolotā atvase – GKR – viena pati spētu pārsniegt nepieciešamo 5% barjeru un līdz ar to iekļūt domē.

Neviens līdz šim arī nešaubījās, ka abu partiju duetā pirmo vijoli turpinās spēlēt SC, kuru domē personificē pilsētnieku ārkārtīgi iecienītais un augstu vērtētais N. Ušakovs. To apliecināja arī kongresa rezultāts.

Kongresā pieņemtais lēmums paredz, ka SC/GKR Rīgas mēra amata kandidāts būs pašreizējais – SC valdes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, bet galvaspilsētas vicemēra amata kandidāts – GKR priekšsēdētājs Andris Ameriks. Abi arī šobrīd ieņem tos pašus amatus.

Saskaņā ar kongresā pieņemto lēmumu GKR valde ir pilnvarota izvirzīt un apstiprināt Rīgas domes deputātu kandidātus, viņu skaitu un vietu kopējā sarakstā, organizējot ciešu sadarbību ar SC galvaspilsētas domes deputātu frakciju un valdi.

Jāpiebilst, ka visi Rīgas domes SC un GKR deputāti jau iepriekš bija parakstījuši vienošanos, ka atbalsta GKR un SC kopīgu startu vēlēšanās. GKR kongresa lēmums bija vien nepieciešama formalitāte.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais