Doma baznīca svētkus sagaidīs pārbūvēta

© F64 Photo Agency

Šoruden valsts proklamēšanas gadadienā Rīgas Doma baznīca būs atbrīvota no sastatnēm, bet darbi dievnama iekšienē turpināsies.

Baznīcas rekonstrukcija un restaurācija notiek kopš 2010. gada, darbu veikšanai piešķirti nedaudz vairāk nekā četri miljoni latu. Pusi no finansējuma devusi Rīgas dome, pusi – Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Nākamgad Latvijas galvaspilsēta būs Eiropas kultūras galvaspilsēta un šeit notiks pasaules koru olimpiāde, bet 2015. gadā sāksies Latvijas prezidentūra Eiropas Savienībā. Savukārt 2018. gadā svinēsim valsts simtgadi, tāpēc ir svarīgi Doma baznīcas atjaunošanu pabeigt līdz pilsētai un valstij nozīmīgajiem notikumiem.

Gada sākumā tika uzsākta akcija Ar domu par barikādēm, kuras mērķis ir iegūt līdzekļus mūsdienu vitrāžas izgatavošanai un novietošanai dievnamā. Vitrāžā būs atainoti 1991. gada barikāžu laika notikumi, un tai jātop gatavai līdz nākamā gada sākumam. Ne tikai jaunās vitrāžas izgatavošanu, bet vitrāžu atjaunošanu var uzskatīt par unikālu pasākumu, jo iepriekš vitrāžas restaurētas pēc Otrā pasaules kara. Šogad ir paredzēts uzstādīt atpakaļ visas restaurētās vitrāžas. Baznīcas atjaunošanu plānots pabeigt nākamā gada pavasarī, un pašlaik darbi rit bez aizķeršanās.

Jau 2004. gadā tika skaļi, gari un plaši runāts par nepieciešamību remontēt dievnamu, bet naudas šim mērķim nebija. Eksperti atklāja plaisas pamatos un pamatīgus bojājumus jumta konstrukcijās. Dievnams tika iekļauts 100 apdraudētāko Latvijas pieminekļu sarakstā un uz laiku pat slēgts apmeklētājiem.

Pašlaik ir veikta izpēte, izstrādāts tehniskais projekts un jau ir pabeigta vidusjoma koka konstrukciju restaurācija, velvju siltumizolācija un nomainīts vara lokšņu iesegums. Arī jumta konstrukcijā bojātās daļas ir izzāģētas un izgatavotas jaunas koka protēzes. Siju atjaunošana tikusi veikta pa posmiem, jo darbi bija sarežģīti.

Notiek trīs Doma klostera ansambļa telpu – Kapitula zāles, sakristejas un baptistērijas – restaurācija. Pēc tam kapitulzāli paredzēts atvērt publiskai apskatei. Pārbūves gaitā tiks iekārtots pacēlājs cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, pielāgotas tualetes telpas. Arī krāšņās ozolkoka durvis bez remonta neiztiks.

Pēc tam, kad darbi ārpusē būs pabeigti, senais Doms mainīs līdz šim pierasto izskatu. Izpētē pirms restaurācijas noskaidrots, ka baznīcas torņa fasādes kādreiz bija krāsotas tumši sarkanā krāsā, bet pulksteņa balustrādes (margu veids) – baltas. Šis krāsojums būs atjaunots un iesākumā, iespējams, šķitīs nepierasts. Doma torņa fasāžu restaurācija tiks pabeigta šogad. Jau ir apskatāms vara jumts, kura nesen uzklātā daļa ir spožāka, bet iepriekš liktā sāk apsūbēt. Plaknē pret Doma laukumu bija saglabājies vēl 1727. gadā būvētā jumta vara segums, bet tas vairs nespēja pildīt savu funkciju. Vecais vara segums ir saglabāts tikai uz vidusjoma jumta tornīšiem.

Nebūs melots, ka Rīgas Domā atrodas vienas no pasaulē vērtīgākajām ērģelēm. Ērģelēm ir gan neatkārtojams skanējums, gan arī tās ir mūzikas vēstures piemineklis. Vēsturisko ērģeļu prospektam ir vajadzīga restaurācija, lai 1883.–1884. gadā būvētais mūzikas instruments turpinātu kalpot. Izpēte ir veikta, un darbus paredzēts pabeigt līdz 2014. gada sākumam. Ar piebildi – ja tiks saņemta nauda. Visticamāk, arī ērģeļu prospekts pēc tam neizskatīsies tāpat kā pirms restaurācijas, jo izrādās, ka to klāj vairākas krāsas kārtas.

Latvijā

Speciālos avio līgumreisus valsts amatpersonas varēs izmantot gan ārkārtas situācijās vai izņēmuma stāvoklī, gan gadījumos, kad regulārie komercreisi ir jāgaida ilgāk par 12 stundām pirms vai pēc apmeklējamā pasākuma, paredz Valsts kancelejas (VK) izstrādātie grozījumi regulējumā par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi.

Svarīgākais