Par vardarbību ģimenē pērn visbiežāk sodīti Rīgas rajona iedzīvotāji

Pērn pie kriminālatbildības par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar vardarbību ģimenē, visbiežāk saukti Rīgas rajona iedzīvotāji, liecina dati Labklājības ministrijas (LM) sagatavotajā pārskatā par bērnu stāvokli valstī 2008. gadā.

No kopumā 512 personām, kas 2008. gadā sauktas pie kriminālatbildības šāda iemesla dēļ, 37 pie kriminālatbildības sauktas Rīgas rajonā, 33 - Valmieras rajonā, bet 27 - Limbažu rajonā.

Kopumā statistika rāda, ka lielākoties par noziegumiem, kas saistīti ar vardarbību ģimenē, pie kriminālatbildības saukti lauku rajona iedzīvotāji, savukārt no 107 cilvēkiem, kam par saviem noziegumiem nācies atbildēt republikas pilsētās, Rīgā vien pie kriminālatbildības sauktas 83 personas.

Atbilstoši sniegtajiem datiem ne Jelgavas pilsētā un novadā, ne Balvu novadā nav nevienas sodītās personas par vardarbības nozieguma izdarīšanu, ko LM skaidro ar dažādo pārkāpumu reģistrēšanas praksi pašvaldību policijā.

Ministrija gan uzsver, ka šie dati neatspoguļo reālo situāciju valstī, jo Krimināllikumā atsevišķi nav definēts jēdziens "vardarbība ģimenē", kā arī nav paredzēts kriminālsods par šādu nodarījumu.

Izvērtējot datus par vainīgā saistību ar upuri 2008. gadā, lielākajā daļā reģistrēto gadījumu vardarbīgi pret upuri ir izturējies laulātais draugs/draudzene vai partneris, kam seko citi radinieki, taču vismazāk reģistrēti gadījumi, kad vardarbīgi ir izturējušies vecāki.

Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūras apkopotie dati liecina, ka lielākajā daļā reģistrēto vardarbības gadījumu ģimenē vardarbīgi pret upuri ir izturējies laulātais draugs vai partneris, kam seko citi radinieki, taču vismazāk reģistrēti gadījumi, kad vardarbīgi ir izturējušies vecāki. Tomēr no vecāku vardarbības valstī pērn cietis 21 bērns.

Svarīgākais