Ušakovs prasa domes uzņēmumiem atskaitīties par brīvo finanšu līdzekļu izlietojumu

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzdevis pašvaldības kapitālsabiedrību vadītājiem sniegt detalizētu informāciju par uzņēmumu brīvajiem finanšu līdzekļiem, kā arī par to izlietojumu laika periodā, sākot no 2009.gada, informēja Ušakova preses sekretāre Anna Kononova.

Atskaitē jānorāda, pēc kādiem principiem un kādiem mērķiem līdzekļi tikuši izlietoti, kā arī jāinformē domes vadība par kapitālsabiedrības rīcībā esošo brīvo finanšu līdzekļu plānoto turpmāko izlietojumu.

Pašvaldības kapitālsabiedrību un kapitālsabiedrību ar Rīgas pašvaldības kapitāla daļu vadītājiem minētā informācija jāsagatavo un jāiesniedz domē līdz 17.oktobrim.

Jau ziņots, ka, veicot nelikumīgus darījumus ar pašvaldības SIA "Rīgas nami" brīvajiem līdzekļiem, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kārlis Kavacs nodarījis 1,2 miljonu latu zaudējumus. Viņš no amata atstādināts, pret amatpersonu ierosināta krimināllieta, taču no ieslodzījuma Kavacs atbrīvots pret 15 000 latu drošības naudu.

Rīgas domes opozīcijas deputāti iepriekš vairākkārt aicinājuši izskatīt pašvaldības kapitālsabiedrību gada pārskatus. Aizbildinoties ar to, ka uzņēmumu gada pārskati pieejami "Lursoft" datubāzēs, opozīcijas deputātiem atteikts, ka nav nepieciešams pašvaldībai piederošo uzņēmumu un to meitasuzņēmumu darbības rādītājus plašāk apspriest deputātu vidū.

Domes opozīcijas deputāti Jānis Škapars (V) un Tālis Veismanis ("Demokrātiskie patrioti") 17.septembrī nosūtījuši oficiālu lūgumu Satiksmes un transporta lietu komitejā izskatīt pašvaldībai piederošās AS "Ceļu pārvalde", kā arī pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" un trīs tai piederošu meitasuzņēmumu "Rīgas karte", "Rīgas acs" un "Degvielas apgāds" 2011.gada pārskatus, nodrošinot attiecīgās kapitālsabiedrības vadītāja ziņojumu par šo jautājumu.

Standarta atbilde par to, ka gada pārskati ir publicēti "Lursoft" un katrs, kas vēlas, tos var izdrukāt un iepazīties, domniekus neapmierina. "Mūs jau neinteresē tikai "Lursoft" informācija. Mēs gribētu, lai uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ziņo par uzņēmumu," uzsvēra Veismanis.

"Ja cilvēks aizņemas naudu, tam prasa atskaitīties par izlietojumu, bet pēkšņi Rīgas dome piešķir miljonus "Rīgas satiksmei" vai citiem uzņēmumiem, tie paši dibina savas SIA, bet mēs nekad nevaram zināt, kā nauda izlietota. Pat divus vai trīs gadus vecus datus nedod, - es uzskatu, ka tas ir nenormāls stāvoklis. Tad, kad vajag, visi paceļ rokas un piešķir miljonus, bet, kad vajag kādu izziņu, tad aizmirsti. Viss kā miglā. Tas ir absurds," aģentūrai LETA sacīja Veismanis.

Latvijā

No Valsts meža dienesta (VMD) ģenerāldirektora amata ar 2024.gada 8.novembri atcels Arvīdu Ozolu, viņam sasniedzot valsts noteikto pensijas vecumu, paredz Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotais un saskaņošanai virzītais rīkojuma projekts.