Ušakovs: Saeimai nekavējoties vajag samazināt PVN apkurei līdz 5%

© Inga Nestere

Piektdien pašvaldības uzņēmums ”Rīgas namu pārvaldnieks” sāks pieslēgt apkuri dzīvojamām mājām.

Kaut arī siltumenerģijas cena (45,42 Ls/MWh bez PVN) Rīgā ir zemākā Baltijas valstu galvaspilsētās - par 26 % zemāka kā Viļņā un par 6 % zemāka kā Tallinā, un viena no viszemākajām Latvijā, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējo apkures sezonu, tā ir palielinājusies. Cenas pieauguma cēlonis ir tas, ka pieaugusi no Krievijas piegādātās gāzes cena: ja, uzsākot 2009. gada apkures sezonu, dabasgāzes cena bija 141 Ls par 1000 kubikmetriem, tad pašlaik šīs izmaksas ir jau 256 Ls par 1000 kubikmetriem (bez PVN un akcīzes nodokļa).

Vienīgais risinājums, kā šādā situācijā samazināt iedzīvotājiem izdevumus par apkuri, kas daudzām Rīgas un Latvijas ģimenēm ir smaga nasta, būtu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) apkurei.

„Valdība šovasar par vienu procentu pazemināja vispārējo PVN likmi, un tas par 50 miljoniem latu samazināja ieņēmumus valsts budžetā, tajā pašā laikā nedodot nekādu jūtamu atbalstu Latvijas iedzīvotājiem. Aicinu Saeimu, balsojot par 2013.gada budžetu, neatliekami lemt par PVN likmes samazinājumu apkurei – fiskālā ietekme uz valsts budžetu šim solim būs daudz mazāka, toties tas būs reāls atvieglojums ikvienai ģimenei,” – uzsver Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

AS „Rīgas siltums” padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko jau 26. septembrī nosūtīja vēstuli Ministru kabinetam ar priekšlikumu par PVN samazināšanu siltumenerģijai līdz 5 % , jo tas ir vienīgais veids, kā nepieļaut apkures izdevumu pieaugumu. Atbilde netika saņemta. Ņemot vērā, ka Saeimā tiek skatīti grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli", V.Stepaņenko šodien iesniedza aicinājumu visām Saeimas frakcijām un neatkarīgajiem deputātiem lemt par PVN likmes pazemināšanu apkurei līdz 5%.

Svarīgākais