Gaismas festivāls "Staro Rīga" piesaista skatītājus

© staroriga.lv

Gaismas festivāls "Staro Rīga" arī šogad piesaistījis lielu iedzīvotāju un viesu interesi, cilvēkiem aktīvi apmeklējot, filmējot un fotografējot pilsētvidē izstādītos gaismas objektus.

Jau pāris stundas pēc tumsas iestāšanās Vecrīgas ielas vakar bija pilnas ar festivāla apmeklētājiem, bet īpašu interesi raisīja gaismas projekcijas uz Pēterbaznīcas ieejas "Gaisma stāsta Pēterbaznīcu" un skulptūra "Gaismas nesējs" Līvu laukumā, kā arī gaismas instalācijas Jēkaba kazarmās un Aldaru ielā, kur pie dažiem objektiem bija izveidojušās cilvēku rindas.

Salīdzinoši liela cilvēku interese bija arī par "Tauriņdeju" Jēkaba laukumā, kur gaismas projekciju apspīdētā kupolā kāda no festivāla māksliniecēm atdarināja tauriņa spārnu kustības. Daudzi labprāt aprunājās un fotografējās arī ar "Tumsas dzēsējiem" Pils laukumā un sildījās pie "Rudens oglēm" Doma laukumā.

Liela apmeklētāju interese bijusi arī par pasākumiem Rīgas centrālajā daļā. Pēc organizatoru aplēsēm, "Tele2" izveidoto "Gaismas kvartālu" Vērmanes dārzā aplūkojuši ap 20 000 interesentu, bet vislielāko uzmanību izpelnoties izgudrotāja Nikola Teslas elektrības spoles atdarinājums ar nosaukumu "Zibens gaisma".

Savukārt "Tele2" apkalpošanas centrā Merķeļa ielā, kur festivāla apmeklētāji cienāti ar zāļu tēju, vakar iztukšotas 2000 krūzītes.

Jau ziņots, ka "Staro Rīga" gaismas objekti būs skatāmi arī šovakar, kā arī darbdienas vakaros līdz 18.novembrim.

Kopumā festivālā izstādīti 56 gaismas objekti, no kuriem 18 ir jauni, trīs ir no "Staro Rīga" 2008.gada programmas, deviņi objekti tapuši ar festivāla sadarbības partneru atbalstu, 12 ir Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu programmas gaismu objekti, kā arī 14 ir pilsētvides pastāvīgie gaismu objekti.

Liekākā daļa festivāla objektu izvietota pastaigu maršrutos Vecrīgas teritorijā un pilsētas centrālajā daļā, taču lielāki objekti izvietosies Skanstes ielas rajonā un Brīvdabas muzejā.

Pils laukumā, Torņa ielā un Aldaru ielā būs skatāmi LMA Dizaina nodaļas studentu darbi, kas iekļausies trīs idejiskās koncepcijās - "Esi starā - ej ar tumsu karā!", "Parazīti" un "Gaismoņi".

Jaunizveidotajos 18 gaismas festivāla objektos izmantots gan spuldžu, gan LED spuldžu spīdējums, gan video projekcijas, gan īpaši gaismas efekti. Jauno objektu vidū atrodami gan interaktīvi gaismas objekti, gan lielformāta pilsētvides objekti.

Festivāla laikā būs iespējams apskatīt arī 14 pilsētvides pastāvīgi izgaismotus gaismas objektus. Daļa no objektiem jau redzami ikdienā, taču lielākā daļa objektu tiks iedegti festivāla laikā pirmo reizi un turpmāk priecēs pilsētas iedzīvotājus un viesus ilgtermiņā. Gaismas festivāla "Staro Rīga" laikā pirmo reizi tiks ieslēgts fasāžu apgaismojums sešām Rīgas skolām.

Pagājušajā gadā festivālu apmeklēja vairāk nekā 150 000 rīdzinieku un pilsētas viesu.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais