Budžeta ierobežojumu dēļ pieticīgākas kļūs arī Dabas muzeja izstādes

Vides ministrija nākamgad Latvijas Dabas muzeja darbības nodrošināšanai atvēlējusi 383 846 latus, kas ir mazāk nekā šajā gadā, tādēļ muzeja izstādes nākamajā gadā būs pieticīgākas.

Kā stāstīja Latvijas Dabas muzeja direktore Skaidrīte Ruskule, patlaban muzejā tiek īstenoti divi Eiropas Savienības projekti, kuru laikā 2010.gadā tiks veidota izstāde par Baltijas jūru, sākta ekspozīcijas "Cilvēks un vide" pārveidošana, kā arī izveidota "Zaļā skola" vidusskolēniem, taču pārējās muzejā organizētās izstādes būs pieticīgākas.

"Muzejs, plānojot savu budžetu, vienmēr centies pirmkārt respektēt apmeklētāju vajadzības, tāpēc samazināsim izdevumus, kas saistīti ar muzeja uzturēšanu, iespējams, saīsināsim apkures sezonu, kā arī domāsim citus variantus, kur varētu ietaupīt. Šogad esam lauzuši daļu pakalpojumu līgumu, daļu pārskatījuši, samazinot finansējumu," sacīja muzeja direktore.

Ruskule atzina, ka Latvijas Dabas muzejs jau pieradis strādāt arī ar ļoti minimāliem līdzekļiem un, izmantojot muzeja speciālistu bagāto pieredzi un izdomu, kā arī muzeja unikālo krājumu, arī turpmāk muzejā tiks veidoti izglītojoši piedāvājumi skolēniem, tiks organizētas ģimenes dienas, kā arī tiks darītas citas labas lietas, bet pieticīgi tiks svinēta muzeja 165 gadu jubileja.

"Muzeja priekšrocība ir tā, ka, pēdējo 10 gadu laikā ļoti aktīvi un radoši strādājot, ar Vides ministrijas atbalstu esam izveidojuši pietiekoši labu bāzi daudzveidīgam vides izglītības darbam, kā arī galvenajos vilcienos esam sakārtojuši infrastruktūru. Šajā laika posmā no jauna izveidoti vai atjaunoti 80% ekspozīcijas un izveidota nodarbību telpa pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem, kuru iecienījušas arī ģimenes," stāsta muzeja direktore.

Viņa atzina, ka muzejam sāpīgākais ir darbinieku skaita samazināšana par 32%. Budžeta samazinājuma dēļ darbinieku skaita samazināšana turpināsies arī nākamajā gadā, kā arī tiks samazināts atalgojums, taču patlaban vēl tikai tiek vērtēts, kā tas tiks īstenots.

Darbinieku skaita samazinājums ietekmē darbu ar muzeja krājumu, kas tagad notiek daudz lēnāk. Atsevišķu kolekciju apstrāde tiks atlikta uz labākiem laikiem. Iespējams, ne vienmēr muzejs ātri apmierinās pieprasījumu pēc pakalpojumiem. Šā gada deviņos mēnešos tas nav mazinājies, līdz ar to ievērojami palielinājusies slodze uz vienu darbinieku, apgalvoja Latvijas Dabas muzeja direktore.

"Jāpiebilst, ka arī tā dēvētajos treknajos gados Latvijas Dabas muzejā amata vietu skaits nekad nav bijis uzskrūvēts, ņemot vērā, ka muzeja kolekcijas aptver dažādas dabaszinātņu jomas un nepieciešami augsta līmeņa šo jomu speciālisti," uzsvēra Ruskule.

Latvijas Dabas muzejs vienmēr ir bijis apmeklētāko muzeju vidū, un tā pakalpojumi tiek aktīvi pieprasīti, tikai šā gada pirmajā pusgadā nedaudz samazinājies apmeklētāju kopējais skaits.

Ruskule prognozēja, ka ekonomiskā situācija valstī nākamajā gadā ietekmēs arī apmeklētāju skaitu muzejā.

Pagājušajā gadā, kad muzeju apmeklēja 111 707 interesenti, ieņēmumi par biļetēm bija 35 539 lati. Šogad tiek prognozēts, ka apmeklētāju skaits būs 90 000, līdz ar to samazināsies arī ieņēmumi par biļetēm.