Rīgas domes rosinās izvērtēt strīdīgās bērnu grāmatas izmantošanu Rīgas bērnudārzos

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja nolēmusi rosināt Rīgas bērnudārzu pedagogus rūpīgi izvērtēt dāņu pieredzes materiālu izmantošanas iespējas un lietderību pirmsskolas izglītības iestādēs. Komiteja arī vērsīsies pie Izglītības un zinātnes ministrijas, lai tā atbilstoši savai kompetencei pirms izglītojošu materiālu vai grāmatu izdošanas sniedz atzinumu par to izmantošanas atbilstību izglītības saturam.

Komiteja jautājumu par Labklājības ministrijas izdotajām no dāņu valodas tulkotajām grāmatām "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards", kā arī metodiskā līdzekļa lietderību, izskatīja pēc 54 nevalstisko organizāciju un Rīgas Kristīgo draudžu kolēģijas ierosinājuma. Izglītības, kultūras un sporta departamenta speciālisti uzskata, ka mācību līdzekļi dzimumu līdztiesības jautājumu aktualizēšanai Latvijā ir nepieciešami. Tomēr Latvijā dzimumu diskriminācija šādā aspektā, kā tas aprakstīts dāņu grāmatās, nepastāv. Līdz ar to nav saprotams, kādēļ aktualizēt pirmsskolas vecuma bērniem tēmu par dzimuma identitātes maiņu, iespējams, ka tādēļ tulkotā mācību līdzekļa izdošana ir izsaukusi tik plašu rezonansi sabiedrībā.

Rīgas pašvaldības izglītības iestādes, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas, ne metodiskos līdzekļus, ne grāmatas, kas popularizē dāņu pieredzi, vēl nav saņēmušas.

Latvijā

Par skandālu saistībā ar Valsts kontroles atzinumu; vai un kādēļ valsts iestādes izvēlas ar darbiniekiem tiesāties līdz galam, nevis slēgt mierizlīgumu; kādēļ Raivis Kronbergs piekrita kļūt par Valsts kancelejas direktoru; vai viņš cer nenonākt premjera vai viņa biroja nežēlastībā; ko tauta gaida no valsts pārvaldes un Valsts kancelejas direktora – “Neatkarīgās” intervija ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais