"Rīgas namu" lietā policija aizturējusi privātpersonu Ivaru Cisku

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes sāktajā kriminālprocesā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu kopā ar "Rīgas namu" bijušo vadītāju Kārli Kavacu aizturēts arī uzņēmuma "Zeus" valdes loceklis Ivars Ciska, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien lems, vai abām minētajām personām kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu.

Aģentūrai LETA neoficiāli zināms, ka, vērtējot drošības līdzekļa piemērošanu Kavacam, tiek apsvērta iespēja noteikt viņam iespējamu atbrīvošanu pret drošības naudu.

To apstiprināja arī Kavaca advokāts Guntars Antoms. Viņš sacīja, ka šodien notikušajā tiesas sēdē nācis klajā ar priekšlikumu atbrīvot Kavacu no apcietinājuma, līdzko tiks iemaksāta 10 000 latu drošības nauda.

Tiesa lēmumu par Kavaca drošības līdzekli aiz slēgtām durvīm plāno paziņot īsi pirms plkst.16.

Savukārt pēc tam atsevišķā tiesas sēdē, visticamāk, tiks izskatīts drošības līdzeklis Ciskam, kurš jau ir ieradies tiesā un gaida gaitenī. Viņu aizstāv advokāts Aldis Lieljuksis, kurš savulaik ieņēma Valsts policijas priekšnieka amatu.

Antoms aģentūrai LETA atklāja, ka Kavacs "Rīgas namu" vārdā līgumu ar Ciskas vadīto "Zeus" parakstījis jau 2011.gada maijā un vairāk nekā gadu līgums esot pildīts bez ierunām.

Tagad Kavacs sadarbojas ar izmeklētājiem, sniedz liecības, līdz ar to nav nekāda pamata viņam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu, uzskata Antoms.

Kā ziņots, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) 11.septembrī atstādināja SIA "Rīgas nami" valdi, jo uzņēmums veicis augsta riska finanšu darījumus, kas var radīt 600 000 latu zaudējumus. Dome uzņēmumā veica operatīvo auditu, pēc kura rezultātu saņemšanas SIA "Rīgas nami" jaunā valde pagājušajā nedēļā vērsās ar iesniegumu Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, informējot par konstatētajiem iespējamajiem pārkāpumiem uzņēmuma valdes finanšu darījumos.

Otrdien tika informēts, ka valsts policijā ir sākts kriminālprocess. Tā izmeklēšanas gaitā šonedēļ tika veiktas vairākas kratīšanas un aizturēts Kavacs, kā arī vēl kāda privātpersona.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas preses pārstāve Sintija Virse, bijusī pašvaldības uzņēmuma amatpersona aizturēta aizdomās par tāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas paredzēts Krimināllikuma (KL) 318.panta 2.daļā jeb par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas vai izdarīta mantkārīgā nolūkā.

Likumā par šādu nodarījumu paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 150 minimālajām mēnešalgām (30 000 latu), atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Savukārt vēl kāda privātpersona šajā kriminālprocesā aizturēta aizdomās par KL 179.panta 3.daļā paredzēta noziedzīga nodarījuma izdarīšanu jeb par piesavināšanos, kas izdarīta lielā apmērā. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no sešiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu.

Sīkāku informāciju par veiktajām kratīšanām un aizturēšanām policija pagaidām nesniedz.

Iepriekš domes amatpersonas vēstīja, ka "Rīgas nami" veikuši augsta riska darījumus, kas saistīti ar uzņēmuma brīvajiem līdzekļiem. Darījumi bijuši sarežģīti, tie saistīti ar valūtas konvertācijām. Veicot šos darījumus, pašvaldības kapitālsabiedrība sadarbojusies ar uzņēmumu "Zeus", kura pamatkapitāls esot tikai 2000 latu.

Uzņēmums "Zeus", ar kura starpniecību "Rīgas nami" it kā centušies nopelnīt, nodarbojas ar finanšu starpniecību. Kā liecina "firmas.lv" datubāze, kompānija ir reģistrēta 2005.gadā un tās pamatkapitāls ir 2000 latu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Valters Tučs, bet vienīgais valdes loceklis Ivars Ciska.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.