Rīga krāšņi pārvērtīsies

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā dots starts četru dienu Rīgas gaismas maratonam festivālam Staro Rīga. Tā laikā vairāki desmiti galvaspilsētas kultūras objektu kļūs daudz krāšņāki nekā ikdienā. Pasākums ir bez maksas, un ikviens interesents aicināts no pulksten 18 līdz 23 aplūkot dažādos gaismas objektus.

Starojošas sēnes, ripas, tumsas dzēsējs, cukerbekera atgriešanās un gaismas jāņtārpiņi ir tikai neliela daļa no tiem pārsteigumiem, kas no šodienas līdz pat 18. novembra vakaram būs apskatāmi Rīgā. Jau otro gadu Rīga sola patīkami pārsteigt ar iespaidīgām gaismas spēlēm.

"Šogad Staro Rīga atšķirsies ar vērienu. Pērn iedzīvotāji festivālu novērtēja atzinīgi, un, cerams, šogad arī būs ne mazums pozitīvu atsauksmju," cerīga ir Rīgas domes Kultūras departamenta direktore Diāna Čivle.

Brīvdienās un nākamās nedēļas sākumā varēs apskatīt 56 visdažādākos gaismas objektus, turklāt ne tikai pilsētas centrā. Tā jau piektdienas vakarā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notika festivāla atklāšana ar gaismas un mūzikas priekšnesumu Laika grieži. Tā ir iespēja vērot cilvēka mūža gājumu lauku sētā.

Kopš šonedēļas Latvijas Televīzijas ēka diennakts tumšajā laikā priecē ar valsts karoga krāsās izgaismotu fasādi. Pārsteigumi būs arī Arēna Rīga un Skanstes ielas augstceltņu apkārtnē.

"Šogad liela daļa ir jaunu objektu, kas iepriecina ar savu oriģinalitāti. Māksliniekiem ir jauns instruments – gaisma, un viņi ar to lieliski tiek galā," stāsta Staro Rīga producents Mārcis Gulbis.

Pils laukumā, Torņa ielā un Aldaru ielā būs skatāmi LMA dizaina nodaļas studentu darbi, kas iekļausies trīs idejiskās koncepcijās: Esi starā – ej ar tumsu karā!, Parazīti un Gaismoņi.

Šogad 18 gaismas objekti ir izveidoti no jauna, un tajos izmantots gan spuldžu, gan LED spuldžu spīdējums, gan videoprojekcijas, gan īpaši gaismas efekti. Jauno objektu vidū ir gan interaktīvi gaismas objekti, gan lielformāta pilsētvides objekti.

Festivāla ekspozīcijā iekļausies arī 14 pilsētvides pastāvīgi izgaismotie objekti. Daži no tiem jau redzami ikdienā, taču lielākā daļa objektu pirmo reizi tiks izgaismoti festivāla laikā un turpmāk priecēs pilsētas iedzīvotājus un viesus ilgtermiņā. Gaismas festivāla Staro Rīga laikā pirmo reizi tiks ieslēgts fasāžu apgaismojums sešām Rīgas skolām.

D. Čivle atzīst, ka nākamā gada pašvaldības budžetā paredzēti līdzekļi arī šā pasākuma norisei, un viņa cer, ka sadarbībā ar Rīgas Tūrisma un attīstības biroju izdosies pasākuma popularizēšana arī ārvalstīs, kas šogad un pērn gan nenotika.

Gaismas festivāls Staro Rīga notiek no 14. līdz 18. novembrim, visi gaismu objekti bez maksas būs apskatāmi no pulksten 18 līdz 23. Papildu informācija par apskates objektiem meklējam interneta vietnē www.staroriga.lv.

Svarīgākais