Aktīvākie jau maksā parādus izlīguma kārtībā

Mierizlīguma noslēgšanai ar pašvaldības uzņēmumu Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) ir saņemti 5000 iesniegumu, un šiem klientiem nebūs jāmaksā līgumsods par kavētajiem maksājumiem.

RNP valdes priekšsēdētājs Ervins Straupe uzskata, ka šī akcija tās pirmajos mēnešos jau devusi pozitīvu rezultātu, bet lielākais parādnieku pieplūdums vēl gaidāms. RNP atgādina, ka līdz 31. decembrim ir iespēja noslēgt mierizlīgumu par parāda atmaksu.

Aicina nekavēties

Pirms šīs akcijas uzsākšanas, jūnijā, RNP apkopotā informācija liecināja, ka par uzņēmuma sniegtajiem pakalpojumiem pilnībā nebija norēķinājušies 64 000 klientu, no kuriem 24 000 ir ilgstošie parādnieki.

Vasarā daudzi rīdzinieki bija izbraukuši, savukārt septembris ir laiks, kad prioritāte ir skola, tāpēc citi maksājumi tiek atlikti. Tomēr cilvēki tiek aicināti nekavēties, jo pašlaik ir vieglāk atlicināt naudu parādu nomaksai un plānot maksājumus. Slēdzot mierizlīgumu, ir jāmaksā gan ikmēneša maksājums, gan parāds. Tāpēc cilvēkiem ir jāizvērtē savas finansiālās iespējas un termiņš, kādā spēs samaksāt parādu, jo līgumsods netiks dzēsts tik ilgi, kamēr nebūs samaksāts viss parāds.

Vidējā summa – 700 latu

Šobrīd, analizējot noslēgtos līgumus, konstatēts, ka vidējā uzņēmumam atmaksājamā summa jeb parāda pamatsumma ir 700 latu. Parādu iespējams atmaksāt līdz pat divu gadu laikā. Tādā gadījumā turpmākos divus gadus vajadzēs maksāt 30 latu ik mēnesi, kā arī kārtējos maksājumus. Liela daļa parādnieku izvēlas maksimālo nomaksas termiņu, bet daudzi uzreiz samaksā iekrāto parādu, pat ja tas ir tūkstoš un divus tūkstošus latu liels. Acīmredzot līdz tam ir pastāvējušas konfliktsituācijas par soda naudas aprēķināšanu, kas arī bijis šķērslis regulāriem norēķiniem par saņemtajiem pakalpojumiem, pieļauj RNP pārstāvis Krists Leiškalns.

Izlīguma nosacījumi

Mierizlīgumu var slēgt arī uz īsāku laika periodu, bet tie cilvēki, kuru parāds nav lielāks par 100 latiem, varēs noslēgt vienošanos ar RNP par parāda nomaksu dažu mēnešu laikā.

Sarežģītāku procedūru nāksies piedzīvot tiem, kuriem nenomaksātā summa ir vairāk nekā 3000 latu. Tad mierizlīguma procesā vajadzēs iesaistīt arī notāru (un pašam apmaksāt tā pakalpojumu), jo RNP vēlas nodrošināties pret situāciju, ja netiktu pildītas mierizlīguma saistības. Pret daudziem lielajiem parādniekiem ir sākta tiesvedība, arī tāpēc nepieciešama notariāli apstiprināta vienošanās. Slēgt mierizlīgumu tiek aicināti tie nemaksātāji, pret kuriem jau ir sākta tiesāšanās. Arī viņiem būs citi nosacījumi – parāda pamatsumma ir jānomaksā līdz tiesas dienai un jāsedz visi ar tiesāšanos saistītie izdevumi. Tādā gadījumā soda nauda nebūs jāmaksā.

Parādnieki ietekmē to naudas līdzekļu uzkrājumu apjomu, kas ir katrai RNP apsaimniekotajai mājai – jo vairāk parādnieku, jo lēnāk veidojas uzkrājums. Tāpēc nav iespējams plānot mājas uzturēšanas un remonta izdevumus, savukārt tagad, kad parādus uzsāk maksāt, pamazām parādīsies nauda remontam un citiem izdevumiem.

E. Straupe uzskata, ka RNP ir nodrošinājis iespēju katram klientam, kurš ir parādā uzņēmumam, sešus mēnešus, līdz gada beigām, noslēgt mierizlīgumu par parāda atmaksu, neieskaitot kavējuma naudu. Pietiekami ilgs laiks atvēlēts parādsaistību nomaksai – līdz 24 mēnešiem, un ar katru izlīguma slēdzēju vienošanās notiek individuāli, izvērtējot viņa maksātspēju. Tāpēc nākamgad parādnieki atlaides vairs nesaņems un pret viņiem tiks sākti masveida piedziņas procesi.

Iespēja mainīt soda naudas likmi

RNP klientiem ir iespēja pārslēgt līgumus, lai mainītu dažādās soda naudas likmes uz vienotu likmi – 0,1 procents dienā. Pārslēdzot līgumu, tajā iekļautie nosacījumi nemainās, izņemot jau minēto soda naudas apmēru. Pašlaik tādu klientu, kuri pārslēdz līgumus, nav daudz, apmēram 100 līdz 200 cilvēku nedēļā, saka K. Leiškalns.

Kā rīkoties

Uzņēmuma mājas lapā www.rnparvaldnieks.lv un RNP klientu apkalpošanas centros ir pieejama iesnieguma veidlapa, lai varētu sākt mierizlīguma procesu. Aizpildīta pieteikuma veidlapa kopā ar īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta kopiju (Zemesgrāmatas nodalījuma izrakstam, Valsts zemes dienesta izziņai, mantojuma apliecībai, pirkuma līgumam vai tiesas nolēmumam) jāiesniedz personīgi klientu apkalpošanas centros vai arī nosūtot pa pastu. Ja dokumentus neizdodas sagādāt, nepieciešamo informāciju pārbaudīs RNP, nākamajā rēķinā iekļaujot maksājumu – 2,50 latus (vienreizējs maksājums). Tik uzņēmumam izmaksās informācijas saņemšana no Zemesgrāmatas datu bāzes.

Pēc pieteikuma saņemšanas uzņēmums sagatavos izlīgumu un pa pastu nosūtīs no RNP puses parakstītus divus līguma eksemplārus. No tiem viens eksemplārs 30 dienu laikā (bet ne vēlāk!) jāatsūta uz RNP juridisko adresi Rīgā, Mārtiņa ielā 7, LV1048, vai jānogādā Klientu apkalpošanas centrā. Tiem, kuri vēlas kārtot šīs formalitātes dzīvokļa juridiskā īpašnieka vārdā, nepieciešama notariāli apstiprināta pilnvara. RNP darbinieki līgumu sagatavos dažu darbdienu laikā.

***

Mierizlīgumu iespējams noformēt RNP iecirkņos:

Purvciems D. Brantkalna ielā 21, 2. stāvā,Pļavnieki A. Deglava ielā 106/4, 1. stāvā 11. kab.,Daugava Aglonas ielā 39, 2. stāvā,Jugla Brīvības gatvē 430 A, 1. stāvā, 4. kab.,Valdemārs K. Valdemāra ielā 106/108.

1. stāvā, uzgaidāmajā telpā,Centrs E. BirzniekaUpīša ielā 11, 1. stāvā,Sarkandaugava Aptiekas ielā 8, 1. stāvā, 5. kab.,Vecmīlgrāvis Baltāsbaznīcas ielā 52, 2. stāvā, 27. kab.,Kurzeme Mārtiņa ielā 7, 2. stāvā, 306. kab., un Gobas ielā 6 A, 1. stāvā,Zemgale E. Smiļģa ielā 46, 4. stāvā, 419. kab.

Latvijā

Par skandālu saistībā ar Valsts kontroles atzinumu; vai un kādēļ valsts iestādes izvēlas ar darbiniekiem tiesāties līdz galam, nevis slēgt mierizlīgumu; kādēļ Raivis Kronbergs piekrita kļūt par Valsts kancelejas direktoru; vai viņš cer nenonākt premjera vai viņa biroja nežēlastībā; ko tauta gaida no valsts pārvaldes un Valsts kancelejas direktora – “Neatkarīgās” intervija ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais