"Rīga Taxi": VID pretenzijas ir strīdīgas, sodi - pārsūdzēti

Valsts ieņēmu dienesta (VID) izvirzītās pretenzijas taksometru pakalpojumu kompānijai "Rīga Taxi" ir strīdīgas, un atbilstoši tām uzliktie naudas sodi un uzrēķini ir pārsūdzēti, norāda uzņēmums.

Tieši uz šiem apstākļiem kompānijas pārstāvji rīt, 25.septembrī lūgs vērst uzmanību Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteju, kas skatīts jautājums saistībā ar VID vēstuli par vairāku taksometru kompāniju licenču apturēšanu Rīgā.

Kompānija jau 21.jūlijā esot pārsūdzējusi strīdīgās pretenzijas un uzliktos sodus, bet joprojām neesot saņemtas VID atbildes, lai gan saskaņā ar likumu esot jāatbild 30 dienu laikā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Rīga Taxi".

"Tomēr, VID, vēl nesniedzot atbildes par konkrētajiem jautājumiem, jau izrādījis aktivitāti ārpus savas tiešās kompetences. Atliek tikai minēt, kāds ir šādas aktivitātes iemesls," uzsver kompānijā.

VID izvirzījis vairākas pretenzijas un atbilstoši uzlicis naudas sodus un uzrēķinus. Piemēram, VID uzskatot, ka vismaz 50% no auto nobraukuma jābūt ar pasažieri, un par to jāveic visi atbilstošie maksājumi. Šajā gadījumā VID vadās pēc nobraukuma, nevis skaitītāja rādītāja, taču pēdējo divu gadu ekonomiskās krīzes laikā pasažieru klientu skaits esot būtiski samazinājies.

"Realitāte ir tāda, ka vadītājiem ir jānobrauc aizvien lielāki attālumi, lai atrastu klientu. Turklāt patlaban noteikumi nosaka, ka taksometrs nevar uzņemt pasažieri atpakaļceļam no pašvaldības, kurai tam nav licences. Piemēram, ja klients lūdz aizvest uz Ķekavu no Rīgas, tad atpakaļceļā paņemt pasažieri ir aizliegts, ja nav konkrētās pašvaldības licences. Tādējādi patlaban nobraukums ar pasažieri bieži ir tikai līdz 30% no kopējā nobraukuma," skaidro uzņēmumā.

Turklāt VID sodītajās taksometru firmās vadītājiem ir atļauts izmantot automašīnas savām vajadzībām. Tā kā algas taksometru vadītājiem neesot lielas, šis ir būtisks veids, kā atvieglot darbinieku dzīvi. VID uzskatot, ka tas ir apliekams ar nodokļiem kā komercpakalpojums.

"Svarīgi, ka "Rīga Taxi" kompānijām netiek pārmesta nodokļu nemaksāšana, kreisās algas vai līdzīgi pārkāpumi, bet VID pārmetumi ir par vismaz strīdīgiem jautājumiem," apgalvo kompānijā.

Kā ziņots, Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisija uz rītdienas aicinājusi septiņas taksometru firmas, kuru darbībā konstatēti dažādi pārkāpumi. Lielākoties tās ir ar uzņēmēju Genādiju Aksjonovu saistītas firmas, tai skaitā uzņēmums, kas līdz šim sniedzis pakalpojumus Rīgas lidostā un par kuru izskanējušas publiskas sūdzības no citu kompāniju puses.

Sēdē paredzēts uzklausīt firmu pārstāvju paskaidrojumus un lemt par uzņēmumu licenču apturēšanu, aģentūru LETA informēja Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) preses sekretāre Anna Kononova.

Komisija ir saņēmusi VID vēstuli par to, ka uzņēmumiem KS "Transporta grupa Rīgas Taxi", SIA "Elite Taxi", SIA "Apvienība Taxi", SIA "TAXI", SIA "MAXI TAXI", SIA "Ormanis Taxi" un SIA "STO" ir konstatēti dažādi pārkāpumi. VID norāda, ka minētie uzņēmumi nepilnīgi uzskaita ieņēmumus, nodarbina darbiniekus bez darba līguma, nepilnīgi uzskaita nostrādāto darba laiku un to darbinieku algas ir zemākas nekā vidēji nozarē.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.