Pašvaldība apzinās un pastiprināti kontrolēs patvaļīgi aizņemtās dzīvojamās platības

Pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumiem mēneša laikā jāapkopo informācija par brīvajām un nelikumīgi aizņemtajām dzīvojamā fonda platībām, lai pašvaldības policija varētu veikt pastiprinātu minēto vietu kontroli.

Apsaimniekotājiem jāveic pamestu un puspamestu dzīvojamo ēku apsekošana, lai novērtētu, vai tukšajās dzīvojamās platībās konservācijas darbi ir veikti atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Tā šodien tika nolemts izpilddirektoru operatīvajā sanāksmē pie Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča. Uz sanāksmi bija uzaicināti Mājokļu un vides departamenta vadītājs Anatolijs Aļeksejenko, departamenta Dzīvokļu pārvaldes priekšniece Ārija Stabiņa un Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieks Māris Džeriņš.

Savukārt Rīgas pilsētas būvvaldei pilsētas izpilddirektors lūgs veikt pastiprinātu kontroli pār valsts un privātā īpašumā esošiem objektiem, kas neatbilstošas konservācijas dēļ piesaista personas ar tieksmi veikt likumpārkāpumus vai cilvēkus bez noteiktas dzīvesvietas, tādējādi nereti radot apdraudējumu gan apkārtējo iedzīvotāju, gan pašu bezpajumtnieku drošībai.

J. Radzevičs aicina iedzīvotājus aktīvāk informēt pašvaldības struktūras par nezināmu vai aizdomīgu iemītnieku parādīšanos viņiem kaimiņos: "Cilvēkiem jābūt mazāk vienaldzīgiem un vērīgākiem pret apkārt notiekošo, kas ir tikai un vienīgi viņu pašu drošības interesēs."

Pilsētas izpilddirektors savus priekšlikumus iniciēja pēc nesenajiem traģiskajiem notikumiem Jēkabpils ielā, kad dzīvojamās ēkas ugunsgrēkā bojā gāja septiņi cilvēki, no kuriem vairāki bija personas bez noteiktas dzīvesvietas un kuri bieži apmeklēja tukšu, pienācīgi nenoslēgtu dzīvokli šajā ēkā.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.